Icoana va rămâne deasupra catedrei

O veste bună…

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis recursul formulat de Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti impotriva hotararii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) nr. 323/2006. Instanta suprema isi confirma astfel decizia anterioara, nr. 2393/11.06.2008, prin care hotararea CNCD a fost anulata, la solicitarea Ministerului Educatiei, in urma unui alt proces in care Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti a fost, de asemenea, parte, in calitate de intervenient.

Mai pe înţeles, demersul iniţat împotriva simbolurilor religioase din şcolile publice din România de către domnul profesor Emil Moise şi Asociaţia ateistă „Solidaritatea Pentru Libertatea de Conştiinţă” nu a avut efect, din fericire.

Exemplară acţiunea în justiţie a asociaţiei Pro-vita şi mobilizarea „Coaliţiei pentru respectarea Sentimentului Religios”, grupare fara personalitate juridica la care au aderat sute de organizatii civice si mii de cetateni, in scopul apararii prezentei simbolurilor de credinta in spatiile publice, in general.

Este bine că acţiunea juridică a fost iniţiată de un ong şi cred că acesta ar fi fost demersul firesc şi în cazul problemei paşapoartelor biometrice.

Nu pot să nu mă gândesc încă o dată la comunicatul biroului de presă al Patriarhiei din urmă cu câteva zile. Cum poate cineva să lupte pentru drepturile membrilor bisericii şi să fie declarat „ex ecclesia”, neavenit, lipsit de binecuvântare, nu mai spun lipsit de logistica şi de relaţiile unui centru de presă puternic cum este cel din Dealul Mitropoliei? Eu dacă aş fi în locul părintelui Constantin Stoica aş face publică o rectificare a comunicatului şi rapid i-aş chema pe toţi la o masă rotundă, împreună, în Deal. S-au mi-aş da demisia.

Dintr-o altă perspectivă acest rezultat ne obligă la responsabilitate, la delicateţe şi respect deosebit pentru semenii de altă credinţă, cu atât mai mult necesare din poziţia unei majorităţi, social vorbind s-a observat că acolo unde există o majoritate există pericolul segregării, izolării minorităţilor. Nu aceasta este firescul în contextul vecinătăţilor guvernate de iubirea aproapelui. Aceasta poate fi menirea noastră, să îi propunem Europei anamneza unui model autentic creştin, autentic democratic.

Probabil vor urma şi alte valuri dar să avem credinţă, le vom birui, iar la sfârşit vom fi cu Domnul.

One Comment to “Icoana va rămâne deasupra catedrei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: