Congresul International de Dacologie: Eminescu 2009

Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii – Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată.

Acestea sunt cuvintele lui Mihai Eminescu despre neamul dacogetilor.  O lecţie de identitate românească este oricând binevenită. Oare trebuie neapărat să ne laudăm cu toţi care ne-au cucerit?
(Oltea Predoiu, elevă în clasa a IV-a, ian.1980)

Dacia Revival International Society, o fundaţie din diaspora românească din conducerea căreia face parte şi părintele Theodor Damian, are deosebita onoare de a vă invita să participaţi în perioada 14-16 iunie 2009 la ce-a de-a 10-a editie a Congresului International de Dacologie: Eminescu 2009. Evenimentul comemorează 120 de ani de la plecarea la Domnul a celui mai mare poet al neamului românesc.

Pentru participarea la lucrările congresului din 15-16.06 trebuie să contactaţi organizatorii, mai multe detalii aici.

În data de 14.06.2009, în intervalul orar 16.00 – 21.00, la Gradina de vara din parcul Herăstrău a Teatrului de Revistă Constantin Tănase (intrarea de la Arcul de Triumf ), va avea loc o manifestare cultural-artistică dedicată operei literar-publicistice a poetului. Spectacolul se desfăşoara sub Patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti. Intrarea este liberă.
Din program:
Invitat special poetul Adrian PÄUNESCU
Muzică, dans şi voie bună cu ansamblul folcloric „DACIA” din Braşov
Teatru, poezie cu invitati  din Botosani, Oradea, Buzau
Prezentator Timotei Ursu

Organizatori:
Dacia Revival International Society
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania
Teatrul de revista Constantin Tanase

Teatrul de vara din Herastrau

Post Scriptum: Răsfoind linkurile de pe blogul părintelui Damian am reţinut două dintre ele  bogat reprezentate în sensul intenţiei lor:

http://www.istorie-identitate.ro/

http://www.enciclopedia-dacica.ro/

3 comentarii to “Congresul International de Dacologie: Eminescu 2009”

 1. Organizat de Dacia Revival International Society (cu sediul la New York), Congresul al 10-lea de dacologie EMINESCU 2009, ne-a reamintit personalitatea geniului românilor. Congresul s-a desfăşurat în perioada 14-16 iunie 2009 la Bucureşti.
  Preşedintele DACIA REVIVAL INTERNATIONAL SOCIETY, dr. Napoleon Săvescu a deschis lucrările Congresului al 10-lea de dacologie EMINESCU 2009 printr-o retrospectivă asupra Congreselor anterioare, prezentând temele abordate, dar şi acţiunile practice, de recuperare şi promovare a valorilor şi simbolurilor geto-dacice. Manifestarea a fost prefaţată, duminică, de un spectacol de muzică, dans şi poezie, susţinut pe scena Teatrului de vară CONSTANTIN TĂNASE din Parcul Herăstrău de tineri interpreţi sensibili şi originali care au aprins în noi dorul de sufletul neamului românesc.
  Semnalăm prezenţa inedită, în cadrul Congresului al 10-lea de dacologie EMINESCU 2009, a profesorului de studii ale religiilor şi filosofie Octavian Sărbătoare din Sydney – Australia.
  Lucrarea prezentată de domnia sa: RENAŞTEREA ZAMOLXIANISMULUI, RELIGIA STRĂBUNILOR ROMÂNILOR ne îndreaptă privirea către o revalorificare a tradiţiilor româneşti populare, aducătoare a echilibrului şi stabilităţii în fiinţa noastră.
  Aula Congresului a găzduit cartea PE CALEA LUI ZAMOLXE, a scriitorului australian de origine română Octavian Sărbătoare. Concisă, clară, este scrierea unui om de acţiune. Prin faptele relatate ne creează unicitatea înţelepciunii spiritualităţii iar mutarea centrului din orient către plaiurile noastre mioritice ne dă speranţa ivirii izvorului de viaţă în arealul carpatin.
  Cartea a fost lansată în cadrul ACADEMIEI DACOROMÂNE în 18 iunie 2009, prilej de felicitare a autorului ei de către participanţii eminenţi ai acestui forum.
  http://sperantao.wordpress.com

 2. Cea mai mare încărcătură de informaţii, redate în maniera personală, de o mare fineţe şi un inegalabil stil literar, profesionist, o găsim în poemul: “Memento Mori“, în care face o corectă descriere a tercutului poporului dac şi extinderea teritorială a formaţiunii statale, de fapt a Imperiului Pelasgic, unde după cum expresiv spune el, cât de mare este Dacia, [4, pag. 289]
  “Asta-i raiul Daciei veche, a zeilor împărăţie
  Intr-un loc e zi eternă–sara-n altu–vecnicie,
  Iar în altul zori eterne cu–aer răcoros de mai;
  Sufletele mari viteze ale-eroilor Daciei
  După moarte vin în şiruri luminoase ce învie-
  Vin prin poarta răsăririi care-i poarta de la rai“.
  Pentru confirmarea celor de mai sus amintim că pe hărţile actuale ale lumii s-au mai identificat oraşele: El Dakka, sit istoric cu construcţii, pe Nil în Nubia de Jos, poate mai vechi decât perioada regatului Nou, cca.1539 î. Ch., perioadă în care a domnit Faronul femeie Hatshepsut, cca 1479 – 1473 î. Ch, [11, pag 66-85], Nairobi în Kenia, punctul cel mai vestic al Africii este numit Kap Verde, pe care se află oraşul Dakar, capitala statului Senegal, Bârsa (Cartagina), Bârsa (Bursa, Turcia) Dakka în Bangladeş [12], Kundacia în Asia centrală, [9], fără a mai socoti oraşe ca Atena, Micene, Sparta, Mistra, ultimele trei în Pelopones, multe alte localităţi, râuri şi munţi cu nume traco-geto-dacice din Europa, menţionate în lucrările susţinute la congresele de Dacologie [1, ş.a].
  Întreaga sa creaţie lirică este plină de informaţii care arată concepţia dacologică, dintre care amintim doar pe cele mai reprezentative ca: „Rugăciunea unui dac”, în care deplânge soarta dacilor învinşi, „Povestea Dochiei şi ursitoarele”, în care poetul redă măreţia Daciei, încercarile la care a fost supusă, apoi soarta ce i-a hărăzit-o ursitoarele. Aceleaşi idei reies şi din poeziile “Muşatin şi codrul”, „Ector şi Andromache”, „Sărmanul Dionis”, „Calul Troian”, „Gemenii”, „Sarmis” „Strigoii”, „Scrisoarea III”,ş.a. [3, 4].

 3. Lucrarea din care am extras citatul trimes mai inaite fost prezentat la Al X-lea Comngres International de Dacologie „Eminescu 2009”
  Mihai Bocioaca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: