Duminica Sfinţilor Români

Cineva spunea că această sărbătoare ar contrazice cumva caracterul universal al Bisericii Ortodoxe prin sublinierea caracterului naţional, „autocefal”, că ar fi o sărbătoare cel puţin ciudată.

Mie nu îmi pare deloc ciudata, nu este o sărbătoare prin care cumva dorim o delimitare, o separaţie de Biserica una cea a Domnului. Nu este o sărbătoare izvorâta din mândrie sau filetism ci din comuniune cu cei care ne-au păstorit peste secole, eu aşa o simt. Îi cinstim pe cei care au sfinţit sfinţindu-se aceste ţinuturi şi pe părinţii noştri. Un bun prilej, o bucurie, o sărbătoare frumoasă. Sărbătoarea nu instituie o graniţă ci confirmă universalismul bisericii.

Lista cu sfinţii români canonizaţi am găsit-o aici . În lista apar şi persoane ca Sfântul Andrei Apostolul sau Cuvioasa Paraschiva deoarece, cred eu, prin lucrarea lor s-au făcut părtaşi neamului nostru.

Pentru mine este totodată duminica în care trebuie să îl pomenesc şi pe Cuviosul nostru Părinte Arsenie Boca, pe Cuviosul Părinte Dimitrie Stăniloae de teologie dătătoare de Viaţă cuvântător, pe Sfinţii Mucenici Mărturisitori din închisorile comuniste ale căror sfinte moaşte le cinstesc cu drag.

Înregistrarea este de astăzi de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. După Sfânta Liturghie obştea împreună cu credincioşii rămaşi au făcut o scurtă procesiune în jurul bisericii, între prapori şi icoane fiind purtat şi cinstit tricolorul. Ziua aceasta ar putea fi în mod fericit adevărata sărbătoare a drapelului.

Mulţumesc pentru înregistrare lui Nicanor.

One Comment to “Duminica Sfinţilor Români”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: