Se va desfiinţa paraclisul universitar Sfântul Nicolae, „biserica rusă” ?

Biserica Sfântul Nicolae - Paraclis Universitar

Biserica Sfântul Nicolae - Paraclis Universitar

Din cele comunicate de un prieten, Biserica Sfântul Nicolae, Paraclis al Universităţii Bucureşti, este pe cale a fi oferită credincioşilor bulgari.
Ştirea aceasta tristă a fost comunicată sâmbătă credincioşilor de către părintele paroh Vasile Gavrilă care a solicitat celor care doresc ca această biserică să rămână paraclis universitar în Arhiepiscopia Bucureştilor să se roage Sfântului Nicolae rostindu-i acatistul sau/şi citind Psaltirea.
Cunoşteam deja tulburarea creată în sânul comunităţii bulgare de faptul că fosta biserică a comunităţii a fost desemnată să devină parohie a Arhiepiscopiei Bucureştilor, cunoşteam faptul că mica comunitate bulgară a fost îndrumată să participe la slujbele bisericii Sfîntul Nicolae dar nu cunoşteam termenii acestei îndrumări.

Apelul părintelui este cutremurător. Evident prima întrebare care îmi vine în minte este de ce, cum, cine nu cunoaşte activitatea misionară legată de această comunitate pe parcursul a aproape două decenii, „Serile filocalice”, colindul în spitale, sutele de mii de spovedanii ale studenţilor perindaţi pe sub patrafirul părintelui Vasile sau Iulian.

Culmea este că acum vreo opt ani exista o propunere din partea unui grup de reflecţie din Bucureşti, nu contează localizarea sa, de a se realiza un schimb de edificii între comunitatea bulgărească şi cea a studenţilor pe motiv că spaţiul şi iconografia bisericii ruse nu ar fi pe deplin proprii unei slujirii în limba română. Era doar o teorie infirmată de orice Sfântă Liturghie de aici.
Sper ca lucrurile să rămână şi acum doar la stadiul de vorbe.
Rămâne apelul părintelui…

9 comentarii to “Se va desfiinţa paraclisul universitar Sfântul Nicolae, „biserica rusă” ?”

 1. L-am avut si eu duhovnic pe parintele Vasile aproape 2 ani de zile, de fapt a fost primul duhovnic. Sunt intotdeauna cozi interminabile la spovedanie la sfintia lui. Probabil ca asta il deranjeaza pe vrajmasul de nu-i da pace. Mi-ar parea rau sa stiu ca nu mai este la Biserica Rusa! Sa speram ca sunt doar zvonuri. A trecut el prin multe necazuri in timpul cat a fost paroh aici, dar cu rugaciunea lui si o studentilor s-au spulberat toate. Sa-i ajute Dumnezeu sa treaca cu bine si peste aceste tulburari!

 2. Nu-mi vine sa cred ce citesc!!! Cum, Biserica Noastra Paraclis Universitar e pe cale de a fi data comunitatii bulgare?????? Cu ce drept s-a luat aceasta … decizie? Sunt unul dintre primii membrii ai acestei comunitati si sunt SOCAT de aflarea acestei vesti!!! NU SE POATE ca „BISERICA UNDE L-AM CUNOSCUT PE DUMNEZEU”, prin HARUL Parintelui Vasile (care imi este si DUHOVNIC de la sfarsitul anului 1992), aceasta DEOSEBITA comunitate care s-a creat in jurul Parintelui sa dispara asa dintr-o data din cauza unei decizii luate … numai Dumnezeu stie cum si in ce imprejurari!!! Acest Parinte s-a chinuit mai bine de 10 ani sa gaseasca fondurile necesare restaurarii bisericii NOASTRE si acum „cand mai avem cativa metri” (pana la sfarsitul restaurarii ei) „s-o oferim pe tava” altei comunitati??? Cum e posibil asa ceva??? Cu SPERANTA ca ceea ce mi-a fost dat sa vad, prin intermediul internetului, asta seara NU SE VA MATERIALIZA, ma rog Bunului Dumnezeu ca viata parohiei noastre sa „mearga mai departe” CA SI PANA ACUM.

 3. Poate bulgarii or fi in stare sa o restaureze…… Nu zic mai mult.

 4. -din cate stiu eu biserica a fost a rusilor si nicidecum a bulgarilor …are hramul Sf.Nicolae pentru ca a fost ctitorita sau a dat bani tarul mucenic Nicolae al 2 lea deci de unde si pana unde treaba cu bulgarii ?

 5. Din cate am inteles fosta biserica a bulgarilor s-a transformat in parohie bucuresteana iar preotul de acolo, cu tot cu cantaret si administratie, transferat la Paraclisul Universitar de peste drum.
  Deci pana la urma se pare ca este vorba doar de o „comasare”

 6. Buna ziua,
  citesc cu mahnire aceasta stire eronata, pe care o publicati cu aceeasi usurinta cu care cei de la formula AS publica ” interviurile” cu parintele Rafail Noica.Intr-adevar biserica comunitatii bulgare a fost luata si data spre folosire comunitatii romane. Parintelui Petar i s-a dat voie sa slujeasca la biserica Sf. Nicolae si sa citeasca cateva cuvinte in bulgara sau slavona. A fost bine primit de parintii de acolo dar mai mult de atat nu s-a petrecut nimic. Ceea ce a trait parintele Petar, comunitatea bulgara, alaturi de cei cativa rusi,romani si sarbi ce mergeau la biserica rearondata a fost un mare necaz, din care vad ca acum reiese altceva. Cum dati drumul cu asa o usurinta la o zvonistica gen radio Erevan cand de fapt nu stiti despre ce este vorba? Foarte trist pentru niste oameni credinciosi care ar trebui sa fie mai retinuti.

 7. Draga Natalia, eu inteleg ce spui, inteleg in parte drama comunitatii de acolo care a ramas fara biserica. Dar tot ce am scris este cat se poate de real, teama ca paraclisul universitar s-ar putea desfiinta a fost reala iar concluzia mea finala la fel. Daca s-a produs o „comasare” peste vointa celor doi parohi, nadajduiesc ca in final sa fie cu efecte benefice pentru Biserica.
  Putea sa fie invers si poate, cine stie, pe un blog al comunitatii de pe strada Doamnei aparea un mesaj similar…

 8. Biserica nu tine de cladire neaparat. Daca studentii doresc sa pastreze acest „paraclis universitar”, se vor putea ruga si in alt loc randuit de Cel de Sus. Sigur ca o locatie aflata langa un campus universitar ar fi de dorit. De fapt, fiecare universitate (de stat/particulara) ar trebui sa se ingrijeasca sa aiba o biserica.
  Rusii/bulgarii se pot ruga in Biserica Rusa dupa un anumit program. De ex., de la 8-10 rusii si bulgarii, iar de la 10-12 studentii, sau invers. Care ar fi problema?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: