A murit părintele Constantin Mihoc

Părintele Mihoc

Părintele Mihoc

Arhiepiscopia Ortodoxă a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului anunţă cu profundă durere trecerea prematură şi tragică la cele veşnice a Preacucernicului Preot Profesor Doctor Constantin Mihoc, parohul parohiei din Berlin.

Aseară, 4 august, în cursul unor lucrări de demolare a unei clădiri pe locul căreia urma să ridice o biserică nouă, surparea unui zid l-a surprins, împreună cu un enoriaş al lui, pe nume Nicolae, îngropându-i sub dărâmături.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim s-a deplasat deja la locul tragediei, unde astă seară va sluji un parastas şi mâine Sf. Liturghie, întru pomenirea celor ce în mod tragic au trecut din această viaţă, Preotul Constantin şi Nicolae, dar şi spre mângâierea familiilor greu încercate de această tragedie.

Având credinţa că Dumnezeu, Căruia Părintele Constantin I-a slujit cu atâta dragoste şi dăruire până în clipa morţii, le va face parte amândurora cu sfinţii cei bineplăcuţi Lui, suntem alături de greu încercatele familii: cea a Părintelui Constantin, formată din Preoteasa Cristina, împreună cu copiii, Teorora, Antuza şi Iustin, precum şi de cea a credinciosului Nicolae.

După încheierea anchetei care se derulează la locul tragediei şi care va dura probabil mai multe zile, trupurile celor răposaţi vor fi transportate în România pentru a fi înmormântate acolo la o dată pe care o vom comunica ulterior.

La locul tragediei, paroheinii văduviţi de plecarea prematură din mijlocul lor a Părintelui Constantin, se roagă aprinzând lumânări, pentru veşnica lui odihnă.

13 mai 2006 - Părintele Mihoc la punerea pietrei de temelie

13 mai 2006 - Părintele Mihoc la punerea pietrei de temelie

Ne rugăm cu toţii ca Dumnezeu să-i facă parte cu drepţii în viaţa veşnică atât Părintelui Constantin cât şi celui împreună răposat cu el, şi să mângâie greu încercatele familii văduvite prin plecarea prematură din această viaţă a celor doi.

Dumnezeu să-i odihnească!

Domnul să întărească familiile celor doi, fiii trupeşti  precum şi fiii duhovniceşti ai părintelui!

+++

Fotografii din parohia din Berlin cu diferite etape din construirea bisericii se pot vizualiza aici.

+++

Despre familia Mihoc

Patru dintre preotii neamului Mihoc slujesc in strainatate, iar alti 10 membri se pregatesc sa imbrace sutana In familia Mihoc, din satul sucevean Sf. Ilie, legatura cu Dumnezeu este bine inchegata. Neamul Mihoc numara in prezent 10 copii – sase baieti si patru fete -, 63 de nepoti si 56 de stranepoti. Dintre acestia, 30 de membri ai familiei sunt preoti, iar alti 10 se pregatesc pe bancile scolilor de teologie sa-l slujeasca pe Dumnezeu.

Istoria acestei familii care s-a pus in slujba lui Dumnezeu a inceput la mijlocul anilor 60. Atunci, unul dintre copiii sotilor Nicolae si Aglaia Mihoc a renuntat la ideea de a se face chimist. Colegii de liceu il asteptau pe Vasile Mihoc la Iasi pentru a da la Chimie.

A ajuns insa la Arad. Aici, a fost „infiat” in eparhia Aradului, unde fostul patriarh Teoctist era la acea vreme arhiepiscop. Acest lucru i-a permis sa fie admis la Facultatea de Teologie de la Sibiu. In 1969, Vasile a fost hirotonisit preot.

Sutana pentru sase frati

Şi ceilalti cinci frati au urmat aceeasi cale. Cel mai mare dintre ei, George, a renuntat la meseria de constructor pentru a deveni preot. „Am facut totul din inima, am ridicat cinci biserici si sper ca familia noastra sa-L slujeasca pe Dumnezeu inca multi ani de acum incolo. Noi ne purtam unii pe altii pe bratele rugaciunii”, a marturisit George.

El are 66 de ani si a iesit la pensie in urma cu un an. Nu definitiv, si aceasta pentru ca, in fiecare an, in apropierea sarbatorii de Sf. Dumitru, isi imbraca straiele preotesti si participa la slujba pe care o oficiaza cu ceilalti membri ai familiei. Este ziua in care se face slujba de pomenire a tatalui lui, Nicolae, decedat acum 11 ani.

Preoti fara frontiere

Pentru mama fratilor Mihoc, Aglaia, ajunsa la venerabila varsta de 87 de ani, slujba de pomenire a raposatului ei sot, care se tine an de an, in luna octombrie, este prilejul de a-si cunoaste o parte dintre multii nepoti si stranepoti. Femeia marturiseste ca nu-i stie pe toti, mai ales pe cei mai tineri. Patru dintre preotii familiei slujesc in parohii din strainatate.

Doi sunt in SUA, unul in Italia, iar un altul in Germania. Dintre cei plecati peste hotare, anul acesta a ajuns acasa doar unul dintre fiii octogenarei, Constantin, preot in parohia romana de la Berlin. „Sunt acolo de opt ani. Pana acum nu am lipsit la nicio pomenire din luna octombrie. Ceilalti se mai intalnesc cu ocazia nuntilor sau botezurilor, dar pentru noi, cei din strainatate, este mult mai greu”, a declarat Constantin Mihoc.

Familie numeroasa

Pentru ca sunt foarte multi, cei din familia Mihoc au nevoie de o biserica intreaga. Asa s-a intamplat si anul acesta.

In afara celor 11 preoti care au oficiat slujba de pomenire, in biserica ctitorita tot de Dimitrie, cel mai mic dintre baietii sotilor Nicolae si Aglaia, au mai fost prezenti aproximativ 100 de membri ai familiei Mihoc. In situatii deosebite, cum a fost cea de pomenire a lui Nicolae, sfantul lacas este „inchiriat” de neamul Mihoc.

Aglaia Mihoc Pentru Aglaia, cea mai in varsta membra a familiei, acest moment este unicul in care isi poate vedea reunita familia cu 30 de preoti. „Sunt mandra ca familia noastra are multi preoti. E o binecuvantare din partea lui Dumnezeu”, a marturisit Aglaia Mihoc.

„Sunt mandra ca familia noastra are multi preoti. E o binecuvantare din partea lui Dumnezeu

Aglaia Mihoc,
mama a patru preoti

(articol preluat din Adevărul)
+++

3 comentarii to “A murit părintele Constantin Mihoc”

  1. :(( Dumnezeu sa-l ierte!

  2. Un preot de exceptie, care a pus mai presus de orice interes personal si familial dragostea pentru Biserica.Plecarea sa in vesnicie va lasa un gol in sufletele tuturor celor care l-au cunoscut.Iti multumim parinte Constantin pentru daruirea ta totala pentru Dumnezeu si semeni.De multe ori te uitai pe tine insuti ca sa-ti aduci aminte de altii. Iti promitem ca si noi ne vom aduce aminte de tine si comuniunea dintre noi nu va inceta prin moarte.
    Dumnezeu sa te odihneasca in corturile celor vii si usile raiului sa-ti deschida.
    Pr.Prof.Vasile Stanciu si Corul de camera „Psalmodia Transylvanica”- Cluj Napoca

  3. Părintele mi-a fost profesor de patrologie, un profesor blând, bine pregătit, o întâlnire memorabilă.
    Domnul să îi primească sufletul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: