Filmul „Okuribito”, meditaţie asupra morţii

Plecări

"Okuribito"

„Okuribito”, literal „persoana care vede sfârşitul”, este povestea unui violoncelist netalentat care în urma crizei economice din Japonia contemporană rămâne fără slujbă. După ce cunoaşte eşecul în muzica lumii, el urmăreşte un anunţ din ziar şi aplică pentru un loc de muncă cu o vagă descriere. Acesta se dovedeşte a fi în cadrul unei firme de pompe funebre, urmând să devină „nokanshi”, o persoană care îndeplineşte în societatea japoneză rituri şi ritualuri înainte de introducerea trupului  într-un sicriu. La început muzicianul este nevoit să accepte jobul din considerente materiale, ascunzându-se de prietenă şi cunoscuţi,  dar în cele din urmă descoperă poezia şi scopul aceastei profesii.

Filmul a început cu un umor subtil, degajat, în prima oră, după care am fost tras încet în poveste. Acesta s-a dovedit a fi una foarte emoţionantă şi adâncă, prilej de meditaţie asupra morţii.

Motoki Tomohiro, interpretând personajul principal, este deosebit, uimitor, jucând foarte convingător în scene de la hilar până la tragic, serios şi profesionist. Yamazaki Tsutomu a fost, de asemenea, excelent ca protagonist în rolul mentorului glaciar. Muzica din acest film joacă un rol uriaş, exprimând sentimentele protagonistului armonizate cu fiecare scena, este pur şi simplu inspirată.

Filmul a luat în 2009 premiul Oscar pentru cel mai bun film străin şi premiul cinematografei asiatice pentru cel mai bun actor (pentru interpretarea lui Motoki Tomohiro).

În prezentare m-am folosit de un sinopsis de pe IMDB unde filmul a primit de la public nota 8.3, o notă foarte bună („Ostrov” are nota 8.0 de exemplu iar filmele cu un succes cât de cât notabil au punctajul între 6.0 şi 7.0). „Departures” este titlul filmului adaptat în engleză, „Plecări”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: