„Veterani pentru pace”

După înfrângerea suferită de armata americană în 1975 în Vietnam (şi totodată de aparatul de propagandă al Pentagonului) se părea că nimeni nu va mai convinge societatea civilă americană de oportunitatea unor alte războaie. Iată însă că au urmat multe alte intervenţii, de exemplu în Afganistan sau Serbia. S-a ajuns însă astăzi din nou în punctul de tensiune din 1975 în care se pare că naţiunea americană nu mai suportă nici măcar o zi de război în plus, nu mai este vorba despre o mână de oameni speriaţi de vreo teorie a conspiraţiei ci de sute de asociaţi care încercă să convingă guvernanţii de lipsa de fundament, cruzimea şi iraţionalul războiului din Irak. Mai jos am tradus un protest în zece puncte al unei organizaţii pacifiste americane, probabil „Veterans for Peace”.

Î: De ce sunt veteranii, soldaţii activi precum şi Garda Naţională, bărbaţi şi femei, împotriva războiului din Irak?R: Aici sunt 10 motive pentru care ne opunem acestui război:

Războiul din Irak este bazat pe minciună şi înşelăciune.
Administraţia Bush a planificat un atac împotriva Irakului înainte de 11 septembrie 2001.
Ei au folosit falsul pretext al unui pericol iminent de arme nucleare, chimice şi biologice a induce în eroare Congresul.

Ei ascund pierderile noastre de război prin interzicerea filmării sicrielor soldaţilor noştri căzuţi atunci când sunt trimise acasă şi  refuză să permită accesul mass-media în Walter Reed Hospital, spitalul veteranilor şi în alte facilităţi administrative, interzicând contactul cu veteranii mutilaţi şi traumatizaţi.
Războiului din Irak încalcă dreptul internaţional.
Statele Unite au atacat şi ocupat Irakul fără acordul Consiliului de Securitate ONU. În acest sens au incalcat acelaşi organism de legi pe care au acuzat de încălcare Irakul.
Corporaţiile sunt singurele care profită de războiul din Irak.
Multinaţionalele interesate de petrolul irakian sunt cele care beneficiază cel mai mult în acest conflict şi cei care suferă cel mai puţin.
Statele Unite a ales o cale care contrazice direct avertismentul preşedintelui Eisenhower  în ceea ce priveşte complexul militar industrial. Atâta timp cât cei de la putere nu sunt traşi la răspundere, ele vor continua …
Numărul copleşitor de victime civile sunt un eveniment de zi cu zi în Irak.
În ciuda încercărilor de formare profesională, de gradul de sofisticare a tehnologiei aduse în Irak, moartea pe scară largă a populaţiei civile este un rezultat direct şi indirect al agresiunii Statelor Unite ale Americii împotriva Irakului. Chiar si cele mai conservatoare statistici estimeaza un număr de peste 100.000 de decese în rândul populaţiei civile irakiene.
În prezent, peste 100 de civili mor în fiecare zi la Bagdad.

One Comment to “„Veterani pentru pace””

  1. 4.09.2009
    Secretarul american al Apararii, Robert Gates, s-a declarat „scandalizat” de decizia agentiei americane de presa Associated Press de a difuza, vineri, fotografia unui soldat american ranit mortal in Afghanistan, relateaza AFP. Informat de decizia AP de a difuza fotografia, Robert Gates i-a scris, joi, presedintelui AP, Thomas Curley, cerandu-i sa renunte la publicarea fotografiei.

    „Consideram ca aceasta imagine face parte din istoria acestui razboi”, a declarat unul dintre redactori-sefi ai AP.
    link

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: