Salvarea a 60 de biserici de lemn – expozitie manifest

60 de biserici care poate nu vor mai fi...

60 de biserici de lemn

O mana de oameni se lupta sa mai salveze ce se poate salva din acest segment al patrimoniul romanesc care se degradeaza si duce in pamant cu fiecare iarna care trece.

De Ziua Crucii Muzeul Taranului Roman, OAR, UAUIM si Fundatia Dala va invita la sala Foaier pentru vernisajul expozitiei 60 de biserici din lemn din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei.  Deci 14 septembrie 2009 / ora 19.00
Expozitia este deschisa in perioada 11 – 30 septembrie / orele 10 – 18.

Expozitia 60 de biserici de lemn este un document asupra situatiei actuale a bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei si din nordul Olteniei, un instrument de lucru pentru proiecte ulterioare de restaurare, cercetare etnologica, arhitectura etc. si face parte dintr-un proiect mai amplu de interventie de urgenta pentru monumentele aflate in situatie critica, bisericile de lemn fiind un element esential in cadrul peisajului cultural din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei. Cele 60 de biserici de lemn contin circa 3000 mp de pictura care se afla in diverse stari de degradare. La unele monumente atat obiectul de arhitectura cat si pictura este in prag de colaps.

In occident tot ce este mai vechi de cateva zeci de ani are parte de cea mai mare atentie de la nivel local pana la forurile stiintifice. Cred ca la noi problema nu sunt fondurile ci educatia care duce la desconsiderare fata de istoria si patrimoniu. Nu mi se pare normal ca vechile case de lemn din Maramures as ajunga in Italia material pentru parchet de lux, nu mi se pare normal sa se permita constructia unor proiecte arhitectonice aberante, fara nici o legatura cu traditia culturala a locului. Dar asta este alta poveste…

Istoricul efortului echipei care a realizat si expozitia il puteti urmari pe:  http://60-project.blogspot.com/ . Din cate am inteles este nevoie de studenti si voluntari care sa ii ajute in demersul lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: