Ελευθεροι Μοναχοι – Free Monks

Free Monks (Eleftheroi Monahoi) – Călugării liberi– sunt o trupa de rock şi folk din Grecia care îmbrăcaţi în haine negre asemenea călugărilor ortodocşi , prin muzica lor şi alte activităţi, au încercat să interacţioneze cu tinerii greci, să rupă distanţele conformiste şi rigide care se creează uneori între aceştia şi clerul ortodox. Exemplul  Monahilor oferă un studiu de caz instructiv, o  încercare mai modernă a Ortodoxiei din Grecia de a-şi spori popularitatea în special în rândul tinerilor. Mai multe informaţii aici şi acolo

Cântecele lor sunt despre puterea mântuitoare a iubirii lui Dumnezeu sau importanţa valorilor creştine dar au şi versuri care vorbesc despre Satana deghizat în diferite aspecte ale culturii occidentale, de spălare creierului de către corporaţii multinaţionale, de pericole ce vin o dată cu supravegherea electronică. Fie că tinerii rezonează cu mesajul sau nu, ei cumpără albumele lor. Deşi mass-media nu i-a mai popularizat după frenezia debutului din anul 2000, grupul şi-a păstrat succesul până în prezent în Grecia.

Acesta a fost un material alcătuit din ce am citit despre ei, mi s-a părut interesant. Nu ştiu dacă la noi ar merge modelul, la greci există un alt context, auzi adeseori câte o melodie pop/rock/folk care să vorbească despre tradiţie şi ortodoxie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: