100 de ani de la sfinţirea Bisericii Ruse din Bucureşti

Biserica Sfântul Nicolae - Paraclis Universitar

Biserica Sfântul Nicolae, ctitorie a ultimului ţar al Rusiei, Sfântul Niolae Romanov, devenită după 1989 paraclis universitar pentru studenţii Capitalei, împlineşte anul acesta 100 de ani de la sfinţire.
Cunoscută de bucureşteni ca Biserica Rusă, acest lăcaş de cult a fost construit între anii 1905 -1909 şi a fost târnosit la 26 noiembrie 1909. Pentru a marca acest moment,duminică, 13 decembrie, vor avea loc mai multe manifestări aniversare care vor culmina seara cu tradiţionalul marş al colindătorilor.
Aflată chiar în centrul Capitalei, în vecinătatea Universităţii Bucureşti, Biserica Rusă reprezintă un frumos monument de arhitectură şi artă ortodoxă, printre ultimele creaţii autentice ale arhitecturii religioase slave din veacul al XX-lea.

3 comentarii to “100 de ani de la sfinţirea Bisericii Ruse din Bucureşti”

  1. Teribilă istoria comunităţii din jurul Bisericii Ruse, de ea se leagă reîntoarcerea în biserică a sute de studenţi, prezenţa crucilor în Piaţa Universităţii, evoluţia ASCOR de după Revoluţie, etc. Ar fi necesară şi provocatoare o istorie care să restituie momentele importante din viaţa comunităţii ortodoxe studenţeşti de aici, cu toate pulsaţiile ei între căutări monastice şi naţionalism activ, campaniile împotriva legiferării articolului 200 sau a legii prostituţiei, simpatiile etnografice dar şi reflexele academice…

    • Nu am fost niciodata membru al comunitatii din jurul Bisericii Ruse si nici al ASCOR-ului . Am simpatizat, insa, intotdeauna si cu unii si cu altii. Stiti, insa, ca pana prin 2000 cand ASCOR-ul mai era inca foarte puternic, nu exista o suprapunere exacta, ci doar partiala, intr-o masura mai mare sau mai mica intre cele doua. Toate actiunile mari de care spuneti, incepand cu crucile de la Universitate, si la un moment dat atitudinile impotriva articolului 200 si a legifrarii prostitutiei, au fost concepute la etajul 5 al blocului Patriarhiei. Si cel putin in primii ani, dar esentiali, sfatuitorul recunoscut al ASCOR-ul nu se gasea la Biserica Rusa, ci la Manastirea Antim – era parintele Sofian. Parintii de la Biserica Rusa pana in 2000 tineau sa precizeze intotdeauna sefilor ASCOR ca Biserica Rusa e una si ASCOR-ul alta. Sper ca nu am produs suparare nimanui cu precizarile mele.

  2. Da, cred ca ai dreptate, nu cunosc exact istoria dar din câte ştiu preşedintele din perioada aceea se spovedea la părintele Sofian. Ulterior s-au orientat mai mult spre Biserica Rusă şi au avut şi o schimbare de atitudine. Eu mai mult de la „rusă” i-am cunoscut, acolo se făcea „strigare” pentru acţiunile lor, se distribuiau afişe, încercau să citească în posturi Psaltirea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: