S-a pogorât Lumina Sfântă la Ierusalim (3 aprilie 2010, orele 13-14)

Iisus Hristos, Domnul nostru, a înviat din morţi cu moartea pre moartea noastră călcând! Lumina Sa să lumineze şi în inimile voastre! Doamne ajută!

+++

Dacă doriţi, puteţi viziona o altă înregistrare aici. Mai jos puteţi citi câteva cuvinte despre Lumina Sfântă, text sinteză preluat de pe Hotnews.

Lumina Sfantă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 si 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc, care în primele minute nu frige.

Lumina este adusa credinciosilor de patriarhul Ierusalimului. Diodorus, fost patriarh al Ierusalimului intre anii 1981 si 2000, marturisea ca, de obicei, minunea se intampla imediat dupa ce termina de spus rugaciunile.

‘Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Iisus Hristos se revarsa, precum ceata care se ridica de pe un lac, o lumina nedefinita, de culoare albastrie, care nu arde’, afirma el.

Lucrurile se petrec dupa un ‘scenariu’ indelung verificat. Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa prohod. Cei care fac aceasta verificare – pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare – sunt politisti civili care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel.

Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului se dezbraca, ramanand doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, si se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor – romano-catolici, ortodocsi, armeni.

Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in ‘Capela Ingerului’, insotit – conform traditiei – numai de un arab de religie islamica. Mai departe, patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.

Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.

Rolul patriarhului este de a prelua cu mainile aceasta vata aprinsa, o aseaza in doua cupe de aur si se intoarce in Capela Ingerului. Ulterior, patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor. Potrivit marturiilor credinciosilor, cei prezenti nu se ard cu aceasta lumina.

5 comentarii to “S-a pogorât Lumina Sfântă la Ierusalim (3 aprilie 2010, orele 13-14)”

 1. Frumoasă într-adevăr. Nu performează la nu ştiu ce standarde armonice dar se îmbină minunat abordarea psaltică, firească şi sobră , şi căldura intimă a vocilor.
  Este rugăciune trăită. Rostită fără tulburare, fără derapaj spre sentimentalism sau absenţă.
  Cred că au înregistrat „dintr-o suflare”, de remarcat dialogul părintelui cu strana, părintele rosteşte, strana mărturiseşte, acelaşi duh nu doar acelaşi ton.

 2. Pr. Arsenie Boca sfantul si omul cavernelor – teatru radiofonic din data de 04.04.2010

  http://www.trilulilu.ro/vylyca84/4479906e5b6617

 3. Interesanta si vie realizarea biografiei, nu ma asteptam… Asa ceva as vrea sa aud in fiecare seara la Trinitas. In locul muzicii clasice si rugaciunii de noapte inregistrate (sau sa fie live, cred ca este inregistrata), dupa mine…

 4. Marturia unei persoane care a participat in acest an la Ierusalim la pogorarea Luminii:

  Din descrierea intamplarilor, insasi prezenta sa in biserica Mormantului Domnului a fost o minune.
  Trecand direct la obiect, persoana se afla aproape de una dintre usi, cea dinspre Golgota daca am retinut bine, . Dupa venirea pastorilor din Betleem, imbracati in rosu si foarte galagiosi, arabi crestini cred, strigand „Hristos a inviat!”, la un moment dat a inceput sa vada ca niste fulgere de lumina undeva pe arcada spre care putea privi. De sase ori, de sapte ori. Privind spre o icoana mare a Maicii Domnului si acolo a vazut cum fulgere de lumina apareau in zona de deasupra icoanei. Apoi aceste fulgerase de lumina s-au coborat in intreaga biserica.
  Persoana a marturisit o stare interioara greu de descris, nu emotionala, nu de lunga durata.

  Din cei cinci romani care au mers in acest grup, doi nu au vazut aceasta lumina. Din cate stiu din alte marturii, unele lumanari se aprind iar lumina in primele minute nu este fierbinte, nu arde fizic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: