Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a deschis prima şcoală ortodoxă privată

Orar

Orarul şcolii

O initiativa care sper să facă istorie în România de mâine, noua şcoală “Varlaam Mitropolitul” deschisă sub auspiciile Mitropoliei Moldovei şi Bucuovinei la Iaşi. O iniţiativă care face cinste mitropoliei Moldovei şi confirmă încă o dată statura vizionară a întâi-stătătorului său IPS Teofan. Este o miză prin care (cred) se poate realiza schimbarea la faţă a României dorită de toţi dar conştientizată de (mai) puţini pe direcţia unei educaţii complete, care să includă în chip real dimensiunea creştină, şi nu mă gândesc doar la o catehizare pedant-moralizatoare a micuţilor cât la formarea de caractere.

Programul mi s-a părut puţin încărcat (8 ore pe zi?) dar inspirat şi echilibrat din punct de vedere educaţional şi spiritual, sper să existe oamenii care să îl concretizeze în mod fericit.

Păcat că încercările de la Bucureşti şi din alte locuri au eşuat sau trenează de ceva ani. În prezent din câte cunosc mai există  un proiect demarat de părintele Tudor Peiu de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti şi proiectul „Şcoala Sfinţii Trei Ierari” iniţiat de către Fundaţia Tradiţia Românească şi părintele Vasile Gavrilă de la Paraclisul Universităţii Bucureşti – Sfântul Nicolae, sperăm să primească acum cel puţin aceeaşi susţinere din partea instituţiilor locale.

Articolul este preluat de pe de HotNews.ro , autor Andrei Cucu.

Premiera la Iasi: Biserica Ortodoxa Romana a lansat prima scoala privata ortodoxa. Scoala „Varlaam Mitropolitul”  din Iasi se afla sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.  Marea noutate cu care scoala ortodoxa se pozitioneaza pe piata educationala este un parteneriat intre parinti – biserica -scoala pentru formarea copiilor. Taxa lunara pentru fiecare copil este de 700 lei.

Taxa include:

*     procesul de scolarizare (program 8-16)
*     utilizarea tuturor dotarilor scolii
*     manuale si caiete speciale
*     optionale (muzica, teatru, mindlab si engleza)
*      mese

Taxa nu include:

*     uniforma scolara
*     transportul
*     cluburile extra-curriculare individuale (ex: pian, tenis) sau cluburi la cerere

Ca strategie didactica, Scoala Varlaam Mitropolitul va imbina programa Ministerului Educatiei cu valorile crestine, sustin managerii.

„Elevii vor beneficia de cadre didactice pregatite, care stiu sa selecteze, sa combine diferite metode, alegand strategii adecvate situatiilor diferite de invatare si individualizate pe elev”, spune Hrisostom Radasanu, consilierul pe probleme din invatamant al Arhipiscopiei Iasului. Invatatorii scolii – care va incepe primul an scolar in septembrie – vor urma cursuri de specializare in strainatate.

Program zilnic Şcoala Varlaam Mitropolitul

Program zilnic Şcoala Varlaam Mitropolitul

Pana acum, in scoala au fost investiti aproximativ 700.000 RON, bani ce reprezinta reconsolidarea cladirii si lucrarile legate de curatenie. Toti acesti bani vin de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Pentru fiecare copil, costurile sunt estimate undeva la aproximativ 1000 -11000 de RON.
Din aceasta suma, o parte va fi suportata de parinti (700 lei lunar) si o alta parte de catre Mitropolie.

In acelasi timp, Hrisostom Rada explica ca de la 15 septembrie Scoala Varlaam Mitropolitul isi va incepe activitatea cu o singura clasa, la care vor preda doua invatatoare, urmand ca in viitor sa fie finalizate si celelalte trei clase. Acesta mai spune ca proiectul al carei patron spiritual este Mitropolia Moldovei si Bucovinei  este unic in tara pana in acest moment, dar pentru viitor se doreste implementarea acestuia si in alte judete din Moldova.

Scoala Varlaam Mitropolitul este prima scoala particulara aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care dezvolta un program de invatamant de excelenta pentru clasele 1-4 cu metode interactive moderne.  Aplicatiile la  scoala vor fi selectate dupa capacitatea si disponibilitatea de implicare activa a parintilor  in parteneriatul ”Parinti –Biserica – Scoala” si dezvoltarea copilului conform viziunii si valorii Scolii Varlaam Mitropolitul. In ceea ce ii priveste pe copii, acestia trebuie sa fi facut grupa pregatitoare de la gradinita si sa aiba varsta de 7 ani, impliniti pana pe 13 septembrie 2010.

Dupa ce vor fi admisi, copii impreuna cu parintii vor fi chemati la un interviu unde familia isi va putea prezenta asteptarile  privind educatiia copilului si asteptarile scolii de la acestia. De asemenea, in momentul care vor fi admisi, parintii copiilor vor trebui sa plateasca o taxa de inscriere de 700 de RON. Din acesti bani, 500 de RON reprezinta avansul la prima taxa lunara scolara, iar 200 de RON constau in cheltuielile procesului de inscriere si selectie a aplicatiilor.

3 comentarii to “Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a deschis prima şcoală ortodoxă privată”

  1. Slava Tie Doamne!
    Fiti binecuvantat pentru vestea aceasta!

  2. Din septembrie la Biserica Izvorul Tamaduirii ( Biserica Mavrogheni) , aflata pe strada Monetariei va functiona o gradinita crestin ortodoxa

  3. rugaciune ;ne rugam pentru sanatate si infranarea tuturor celor ce trimit vraji si farmece asupra casei si familiei noastre ,aparati de vecini ,colegi ,sefi si toti vrajmasi stiuti si nestiuti si indepartarea lor ,scapare de napasta ,de acuzare si invinuire pe nedrept .AJUTA-NE DOAMNE SI SCAPA-NE DE ORICE PRIMEJDIE SI NECAZ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: