Fairuz – vocea lumii arabe

Fairuz, pe numele său arab Nouhad Wadi Haddad, este una dintre cele mai iubite şi mai cunoscute intreprete din lumea arabă. S-a născut în 1935 într-o familie creştină maronită de oameni simpli din Liban şi s-a convertit la ortodoxie ulterior. A avut patru copii dintre care Ziad a devenit muzician şi compozitor, Layal (a murit în 1987 în urma unei hemoragii cerebrale), Hali a rămas de mic paralizat în urma unei meningite şi Rima, fotograf şi regizor de film.
Repertoriul său cuprinde 85 de albume lansate oficial şi aproximativ 1500 melodii. Ea fost supranumită „Prima Doamnă a Muzicii libaneze” .
În 1969 melodiile sale au fost interzise de la posturile de radio din Liban timp de şase luni deoarece ea a refuzat să cânte la un concert privat în onoarea preşedintelui algerian Houari Boumedienne. Incidentul însă a făcut-o şi mai iubită, deopotrivă de lumea musulmană şi creştină arabă. Fairuz a precizat că va fi mereu dispusă să cânte în toate ţările care îi iubesc muzica dar nu va cânta niciodată la comandă.
După 20 de ani, ea a concertat din nou în Siria în 2008. Concertul său din Damasc a provocat controverse considerabile în Liban, având în vedere relaţiile încordate dintre Liban şi Siria. Mai mulţi membri ai parlamentului i-au cerut public anularea concertului. Ea a mers însă în Siria unde a fost primită de o mulţime de 7000 de fani care i-au strigat numele încă de la frontieră, însoţind-o cu sirene pornite şi maşini în coloană . Aproape fiecare magazin a difuzat atunci non-stop piesele sale, ziarele i-au acordat zilnic prima pagină, posturile de radio, canalele de televiziune, canalele siriene pentru satelit, restaurante şi cafenele au difuzat piesele Fairouz zi şi noapte.
În ordine, am postat piesele „Ya Habibi”  interpretată în Beirut precum şi „Roudani Ala Biladi” interpretată în sala Olympia din Paris.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: