Filmul „Preotul” -2009, regizor Vladimir Khotinenko

"Preotul", 2009

"Preotul", 2009

Este vorba despre ultimul film al lui Vladimir Khotinenko, „Preotul” („Pop”), realizat in 2009. Penultima pelicula a cineastului din 2007 , „1612: Khroniki smutnogo vremeni”, nu m-a incantat in mod deosebit, cu toate efectele speciale abundente, cu eroul-viitor tar „descalecat” parca direct de la Hollywood (eventual de pe corabia Piratilor din Caraibe), scenariul in care magicul imbiba crestinismul pentru a fundamenta cumva instaurarea unei noi dinastii, toate s-au adaugat cursiv si insipid…

Dar sa revenim la „Preotul”. Am tot stat in cumpana, daca nu este vorba despre un film propagandist filorusesc asa cum ne livra mosfilm cu sutele acum ceva zeci de ani. Pana la urma insa a primat punctul forte al filmului, jertfelnicia  parintelui Alexander pentru Hristos. Personalitatea s-a puternica, extraordinar conturata de actorul Sergey Makovetskiy, a pus in umbra celelalte aspecte mai putin fericite .

"Preotul", 2009

"Preotul", 2009

Pentru ca adevarul este ca scenariul a fost dezechilibrat, nu stiu daca intentionat ideologic, in alcatuirea imaginii razboiului. Aproape toate ororile lui, crime, violuri, executii, prizonieri maltratati, au contribuit cumva la construirea unei imagini negative a germanilor si in mica parte s-au referit la armata rosie. Ori din cele cunoscute de mine, de la bunicul prizonier in Rusia si de la strabunica ce le vindea oua celor care aveau cazarma langa casuta ei, germanii s-au comportat exemplar in multe situatii, corecti, ordonati, respectuosi. Pe cand rusii cand au venit, nu prea. Dar razboiul ramane urat, mizerabil, un timp al dezumanizarii si mortii, al fraticidului,  pe care nu il doresc sa il cunoasca nimeni.

Imi aduc aminte de marturia lui Klaus Kenneth despre mama sa care a fost violata de soldatii americani veniti sa elibereze Germania de nazism si imi aduc aminte totodata despre “Tunurile din Navarone”, “Acolo unde se avanta vulturii” si toate filmele copilariei cu nemtii cei rai si aliatii puternici si gentelmeni. Multa minciuna. Cum spunea parintele Sofronie Saharov, ce s-a intamplat in cele doua razboaie mondiale a maltrat definitiv umanitatea, cel putin pana astazi, o ruptura fiintiala s-a produs.

Din film rezista traseul parintelui, acesta merita urmarit, „Hristos este cu aceia care sufera” cum spune batiusca Alexander in film.

"Preotul", 2009

"Preotul", 2009

+++

Filmul cu subtitrare inclusa poate fi descarcat de aici:

partea I

partea a II-a

3 comentarii to “Filmul „Preotul” -2009, regizor Vladimir Khotinenko”

  1. Stiti cumva cum se numeste melodia de la sfarsit? in care apare parintele imbatrinit. E cantata de un cor si ar semana cu un cantec comunist dar e posibil sa gresesc .De cand am auzit-o (binenteles in film) mi-a ramas in minte si o tot caut dar nu gasesc nimic.

  2. Din pacate nu. Cam greu cu editarile de soundtrack la rusi, nu cred ca a aparut vreun album 😦

  3. Rivers of Babylon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: