Vlădica Ilarion Alfeyev – Oratoriul “Patimile după Sfântul Matei”

Inevitabil te gândeşti la oratoriile lui Bach şi Handel şi te cumpăneşti în sine dacă nu este un epigonat târziu, o pastişă reuşită prin alchimiile cibernetice care guvernează astăzi arta.

Sau nu te gândeşti. Eu prefer să las pe alţii să eviscereze corpusul lucrării, m-a bucurat si aş da abonamentul de net pe o luna pentru un bilet la oratoriul „Patimile după Sfântul Matei”.

Compozitorul este IPS Ilarion Alfeiev , episcop pentru diaspora ruseasca din Austria, nu pot să nu amintesc şi recomand şi cartea sa uimitoare despre Simeon Noul Teolog care pe mine cel puţin m-a bucurat şi folosit mult.

Avem nevoie de măsurile ortodoxiei în cele ale artei, mangaiere şi marturie pentru o lume irosita, rătăcită adeseori de cele frumoase, secătuită.

7 comentarii to “Vlădica Ilarion Alfeyev – Oratoriul “Patimile după Sfântul Matei””

 1. Inaltator ! Uite in mod sigur ai ascultat si aceasta liturghie .P. TCHAICOVSKY (1840-1893)
  LITURGY OF ST. JOHN CHRISOSTOM
  for Mixed Choir a capella, Op. 41

  SFANTA LITURGHIE A SFANTULUI IOAN GURA DE AUR
  Muzica de P. I. Ceaikovski

  1. Lord, have mercy 3’00”
  (Doamne miluieste)
  2. Glory be to the Father, and to the Son, and to the Holy Spirit3’34”
  (Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh)
  3. O Come, let us worship 4’40”
  (Veniti sa ne inchinam.Sfinte Dumnezeului…)
  4. Aleluia 0’35”
  (Aliluia)
  5. Glory be to Thee 3’20”
  (Slava Tie)
  6. Cherubical Hymn 8’56”
  (Heruvicul)
  7. Lord, have mercy 1’17”
  (Doamne miluieste)
  8. The Creed 3’44”
  (Crezul)
  9. The mercy of peace 3’39”
  (Mila pacii)
  10.We sing Thee 4’10”
  (Pe Tine te laudam)
  11.It is meet 4’44”
  12.Amen. And with thy spirit 1’17”
  (Amin. Si duhului Tau)
  13.Our Father 3’33”
  (Tatal nostru)
  14.Praise ye the Lord from the heavens 2’24”

  15.Blessed be he cometh in the name of the Lord 4’54”
  (Binecuvantat cel ce vine intru numele Domnului)

  In Curch Slavonic

  The USSR Ministry of Culture Chamber Choir
  Conductor VALERI POLYANSKY

  Recorded in the Cathedral of. The Dormition in Smolensk
  Made in USSR 1990 Melodiya Record Company

  Total time – 53.47

 2. Chiar nu mă conder un „încuiat”, dar prefer să ascult muzică liturgică psaltică în contrapartidă cu sforţările componistice ale acestui ierarh, care mai bine şi-ar face ordine în trebile teologale, şi să nu mai spargă comunităţi prin lumea largă…
  Iar în materie de muzică post-Bach-iană îl prefer pe Arvo Part, de departe!

 3. Imi place Arvo Part dar mi se pare altceva, nu se exclud, in cazul meu. Despre ce controverse teologale este vorba? Cum vi s-a parut cartea despre Sfantului Simeon si traditie?

  Este frumos acest Heruvic . Imi este mai greu sa o aproprii ca muzica liturgica, nu imi dau seama daca este doar datorita traditiei bizantine in care am crescut. Este o muzica corala intr-adevar dar este o muzica in care te poti ruga . / ? Cand am fost in Rusia corul liturgic ma deranja uneori dar erau si locuri/momente in care completa foarte frumos liturghia. Acum nu ma consider eu etalon, formulez doar ceea ce am simtit.
  Am considerat multa vreme muzica psaltica bizantina cea mai potrivita muzica liturgica, acum inclin sa nu mai cred asta, cred ca depinde mult de liturghistori, cred ca ei pot schimba duhul muzicii. Am ascultat si muzică cunţană minunat liturghisită, de asemenea muzică cu inflexiuni medievale englezeşti (ce frumos ar fi fost să avem astăzi o cultură ortodoxă celtă).
  Pe de alta parte muzica corala este o muzica mai descriptiva, poate fi o muzica impersonala, o armonie in spatele careia sa te poti ascunde. Pe aceeasi parte cred ca si psaltica bizantina poate sa potenteze reveria, distanta inter-personala, virtuozitatea inadaptata la mesaj, sub camuflajul unei tehnici bune si a unui talent vocal deosebit.

 4. @fantana,
  aţi atins, desigur, nişte fibre sensibile: muzica laică vs. cea cultă, cîntarea psaltică vs. cea corală, Part ori Alfeyev…Nu sunt un specialist în ale muzicii, dar pot să spun cîteva lucruri.
  Cărturarul Nikolai Tarabukin, a cărui carte „Sensul Icoanei” am tradus-o pentru ed. Sophia, este foarte tranşant în acest sens: „Liturghia” lui Ceaikovsky este din afara Bisericii.

  Personal, m-am început viaţa duhovnicească într-un mediu unde cîntarea corală era cea care se auzea la strană, de două decenii trăiesc în psalmodierea celei psaltice. În definitiv, cîntarea e rugăciune, cum şi icoana e rugăciune. Cîntare liturgică în afara contextului bisericesc nu există. E altceva, e de alt palier ontologic. De fapt, e estetică nu etică.

  În chestiunea ierarhului Alfeyev pot spune doar atît: este responsabil de zîzaniile şi tulburările din comunitatea păstorită cîndva de Vlădica Antonie Bloom, Domnul Să-L aibă aproape. Problematica, raţiunile, temeiurile – cred că se pot dscoperi pe cont propriu. Literatură există!

  • Eu doar mă gândeam că „Heruvicul” de mai sus ar putea fi cu folos întâlnit în cadrul unei Sfinte Liturghii, într-o catedrala ortodoxă rusească . Mă gândeam de asemenea să obţin şi o părere empirică. O să încerc să găsesc cartea respectivă.

   Nu există cântare liturgică în afara liturghiei. Pentru compoziţii liturgice create doar pentru „scenă” chiar nu le găsesc nici un rost.

   Psaltica bizantină nu este unica muzică liturgică deşi liturghiile s-au formulat în spaţiul cultural bizantin. Ea este „recomandabilă” prin secolele de tradiţie ortodoxă care le are în spate.

   Precum spuneam citesc o carte a dânsului şi mă bucur de ea. Celelalte sper să se adauge cu folos.

 5. Aşa să fie! Lucrurile bune să se adune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: