Va deveni Turcia creştină? Ancheta unui jurnalist grec

Pelerinaj turcesc la Aghios Georgios Koudounas

Pelerinaj turcesc la Aghios Georgios Koudounas

Un cunoscut jurnalist grec Nick Cheiladaki a sustinut la sfarsitul lunii august o conferinta în municipiul Thermi  difuzata de postul de televiziune 4e al Mitropoliei din Salonic. Tema se anunta foarte incitanta: „Ortodoxia în Turcia de astăzi”.

Bazandu-se pe ample cercetari , pe informatii prezentate de publicaţii din presa turcă, chiar şi pe emisiuni de televiziune turcesti,  mergand pe informaţii absolut factuale, jurnalistul a arătat o alta parte, complet necunoscuta şi îngropata, din realitatea Turciei de astăzi. Conform acestuia zeci, sute de mii de turci sunt înfăţişaţi ca deschisi spre ortodoxie, mergand la altarele ortodoxe, la biserici, cautand apele sfintite şi uitandu-se cu evlavie spre Sfânta Liturghie!

Evanghelia – best-seller in Turcia

Nick Cheiladakis a precizat numeroase cazuri cunoscute de musulmani care au cerut să fie botezaţi creştini şi a prezentat statistica unei cercetari efectuate de un ziar turc conform caruia numai în ultimii trei ani din Turcia s-a inregistrat numărul (scandalos de mare) de 8 milioane de vânzări ale Sfintei Scripturi în limba turcă. Aceasta arată cât de multe milioane de oameni sunt cu interesati de biserica ortodoxa în Turcia. In conformitate cu profeţiile Sfantului Cosma  „o treime din turci vor deveni creştini” şi referindu-se la populatia actuala jurnalistul a precizat ca aceasta ar insemna aproximativ 15 – 20 milioane suflete.

Sf Gheorghe Koudounas

Dl Cheiladakis a prezentat, de asemenea, sustinut si de incontestabile inregistrari de pe canalele video turceşti, cum literalmente mii de turci „musulmani” invadeaza biserica Sf. Gheorghe Koudounas, lăsând oferte, închinandu-se la imaginile sfinte, stand la cozile interminabile pentru a se mirui cu ulei din candela Sfantului.

Puterea catacombei

Un alt mare eveniment mentionat s-a petrecut aproape de Adana unde, a declarat Nick Cheiladakis, sute de pacienţi turci s-au făcut bine de la o femeie care a mărturisit la televiziune că puterea de vindecare o are din catacomba din Adana, pestera celor şapte martiri crestini.

Apa sfintita a Arhanghelului Mihail

Un alt loc de pelerinaj mentionat de acesta este aghiasma Arhanghelului Mihail din Sevastia. Este mentionata din vechime impreuna cu o grandioasa biserica ce nu mai exista. Mai mult aceasta apa sfintita a Arhanghelului s-a umplut cu sute de peşti mici care ling rănile celor ce se cufunda in ea. In acest context zeci de mii de turci se duc acolo de peste tot din lume ca sa se faca bine intrand in apa sfintita. Turcii au construit aici chiar hoteluri pentru cei care vin chiar si din Rusia.

Nikos Cheiladaki a dezvăluit in final că desi lucrează de ani de zile la documentarea anchetei sale, nici un ziar şi nici un mijloc de informare din Grecia nu a acceptat până acum publicarea vreun material despre Ortodoxia în Turcia (cu excepţia canalului 4e), probabil si datorita protocolului ce exista intre Grecia si Turcia cu privire la mediatizarea informatiilor ce ar putea aduce tensiune intre cele doua natiuni.

Pentru material am folosit acesta sursa. Conferinta o puteti vedea (in limba greaca) aici. Informatii despre subiect gasiti si pe acest blog.

Sf Gheorghe Koudounas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: