Filmul georgian „Saint Nino”

Este vorba despre un film dedicat Sfintei Nino aflat în momentul de faţă în producţie. Regia este realizată de Gia Kereselidze, muzica Levan Botumeli, narator Rand Gardner.

Am postat mai jos câteva repere din viaţa Sfintei Nino.Sfânta Nino (sau Nina, Nona, Cristiana, Crişona), în georgiană წმინდა ნინო, s-a născut în jurul anului 325, probabil în Grecia sau Italia şi este considerată cea care a iniţiat convertirea poporului georgian la creştinism. În Biserica Ortodoxă Georgiană, sfânta Nino este venerată în rândul apostolilor.

Sfânta Nino, întocmai cu apostolii

Sfânta Nino, întocmai cu apostolii

Fiind captivă de război sfânta Nino a ajuns în Cappadocia şi apoi în Iberia, statul georgian de est în antichitate. În Mtsjeta, capitala Iberiei ea a devenit cunoscută ca vindecătoare de boli şi cunoscătoare de ierburi. Renumele ei a ajuns la urechile reginei iberice Nana, care a chemat-o în palatul său, în speranţa de a se vedea vindecată de o boală grea. Nino a reuşit într-adevăr să o vindece pe regină, dar a refuzat răsplata generoasă a regelui Mirian al III-lea, spunând că puterea ei taumaturgică este un dar al lui Dumnezeu.

Legat de regele Mirian se spune că acesta s-ar fi rătăcit în timpul unei vânători şi a fost împiedicat de o ceaţă stranie să-şi regăsească drumul spre casă. El a chemat atunci în ajutor pe toţi zeii cunoscuţi în Iberia, dar de-abia atunci când i s-a adresat zeului venerat de Nino a reuşit să fie salvat. Ca urmare a acestei experienţe, Mirian a adoptat creştinismul. O altă versiune spune că regele s-a convertit după ce fusese el însuşi vindecat de către Nino. Cet este că regele Mirian a instituit creştinismul ca religie de stat în Iberia în anul 337 (sau, după opinia reprezentată de Biserica Ortodoxă Georgiană, deja în 326). Sfătuit de sfânta Nino, regele a trimis soli la curtea lui Constantin cel Mare şi a solicitat prin ei trimiterea de preoţi creştini în Iberia.

Sfânta Nino şi-a petrecut sfârşitul vieţii ca pustnică în apropierea unei mănăstiri cappadociene. În anul 361 ea s-a îmbolnăvit la întoarcerea dintr-o călătorie în Tuşeţia, o regiune din estul Georgiei, şi a murit în preajma localităţii Bodbe în regiunea Kaheţia. Regele Mirian a întemeiat deasupra mormântului ei în Bodbe o biserică, care a fost ulterior inclusă în mănăstirea Ninotsminda.

Mormântul Sfintei Nino

Mormântul Sfintei Nino

Crucea sfintei Nino, încropită de ea însăşi din păr şi tulpini de viţă de vie, este păstrată în catedrala Sioni din Tbilisi.

Sfânta Nino este sărbătorită de bisericile ortodoxe în zilele de 27 octombrie și 14 ianuarie, de biserica romano-catolică în 15 decembrie, de Biserica Armeană-Gregoriană în 29 octombrie.

Aceasta este, desigur, şi regiunea de unde a venit Sfântul George/ Gheorghe, dând ţării numele său. Cei doi sfinţi rămân la fel de importanţi pentru georgieni.

Tot în Georgia au mai predicat Sfântul Andrei, Sfântul Simon Caananite şi Sfântul Matia

Din păcate, Georgia a avut întotdeauna de luptat pentru ortodoxie, în principal împotriva atacatorilor musulmani, cum ar fi Tamarlane şi Shah Uddin Jalal.  Acesta din urmă a martirizat 100,000 georgieni în 1226, după ce au refuzat să renunţe la ortodoxie, să călce şi să scuipe pe icoane. Mai târziu, Georgia, de asemenea, a suferit sub comunismul sovietic. Abia în 1989 autocefalia a fost recuperată de către Biserica Ortodoxă Georgiană de la Biserica Rusă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: