Cuviosul Părinte Dumitru Stăniloae despre sfârşitul vremurilor

Pe foarte scurt, părintele Dumitru Staniloae (n. 16 noiembrie 1903 – d. 5 octombrie 1993) este prin opera (menţionăm doar traducerea celor douăsprezece volume din Filocalia şi trilogia despre Teologia  dogmatică ortodoxă) şi viaţa sa cel mai important teolog român din toate timpurile, preot, membru al Academiei Române, profesor universitar, dogmatist, scriitor şi ziarist. Probabil nu sunt depărtate vremurile când îl vom avea în sinaxarele zilei de 5 octombrie, unii dintre noi îl pomenim în rugăciunile noastre ca înţelept şi apropiat mijlocitor.

Mai jos veţi găsi două fragmente dintr-un interviu realizat de Sorin Dumitrescu, relevante pentru felul în care privea şi simţea părintele apropierea vremurilor din urmă. Părintele insistă mai ales pe starea în care trebuie să ne găseasca aceste vremuri, pe posibilităţile de sfinţire ale acestei lumi, despre crizele si psihozele care nu pot uneori tulbura.

Despre sfârşitul vremurilor, credinţa în posibilitatea iubirii şi sfinţirii în această lume, adevărata cale spre eshaton.

Despre isihasm, despre criza şi psihoza sfârşitului de mileniu, panica eshatologică existentă în România, modul cum să o apropiem de viaţa noastră întru Hristos.

„Cred că nu sunt semne că sfârşitul ar fi foarte aproape… sfârşitul existenţei pe pământ. Încă sunt foarte multe posibilităţi pentru o viaţămai înaltă a omenirii pe pământ. Cred că trebuie să se mai facă încă o mare experienţă înainte de a veni sfârşitul anume că nu ştiinţa rezolvă toate problemele pe care le are omenirea…Nu este epuizată teologic încă…Lumea ne poate deschide încă perspectiva unei experienţe noi a lui Dumnezeu, a puterii creatoare a lui Dumnezeu, a ceea ce vrea Dumnezeu cu noi în lumea aceasta…”

One Comment to “Cuviosul Părinte Dumitru Stăniloae despre sfârşitul vremurilor”

  1. Cand este datat interviul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: