„Acel fiu de ‘mparat mare”, o cantare de Anton Pann

Este vorba despre „O preafrumoasă pustie” cântată de măicuțele de la mănăstirea Diaconești, comuna Agăș, județul Bacău sub îndrumarea ieromonahului Amfilohie Brânză. Titlul este de fapt „Acel fiu de ‘mparat mare” si face parte si din culegerea lui G.Breazul, varianta indreptata dupa Anton Pann.

O cantare sensibila cu rezonante monastice care circula in Muntenia acum ceva vreme amestecata printre baladele locale, astazi putin cunoscuta si recognoscibila. A fost o vreme cand fii de domni mari alegeau calea monahala si erau cantati in popor pentru asta si ma gandesc doar la parintele Pahomie Atonitul, cel care din istorie il cunoastem ca Petru Rares.

2 comentarii to “„Acel fiu de ‘mparat mare”, o cantare de Anton Pann”

  1. Buna ziua !
    E binevenita aceasta postare acum in preajma comemorarii mortii lui Anton Pann (4.11.1854). Am reusit sa conving autoritatile locale (Ploiesti) sa acorde numele poetului scolii din apropierea locului unde Pann si-a casatorit fiica, reamintind totodata afirmatia sa:
    *Ploiestenii, cum se vede, sunt mai toti evlaviosi,
    Prin urmare si-n Scriptura sunt mai tare credinciosi *.
    Va multumesc !

  2. uite ca dupa niste luni de mutenie autoimpusa, acum incep a invata sa vorbesc din nou…acum trebuie sa strig mai tare, m-am mutat la Campina…langa Cornu…de aici se vad mai bine meritele ce trebuiesc numarate unuia…Pann-ul m-a invatat sa vorbesc, scriu, citesc si sa…nu renunt…O zi cat se poate de frumoasa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: