Film documentar – „Călugării şi copiii” –

Dincolo de granita de nord a Romaniei la doar cativa kilometri, pe teritoriul Ucrainei, pe o colina inverzita, se afla manastirea Banceni, loc de profunda spiritualitate care ii aduna pe romanii din aceasta regiune. O biserica de mari dimensiuni strajuieste in mijlocul manastirii. Aici, dar si in celelalte biserici mai mici ale acestui asezamant monahal, se oficiaza slujba in limba romana. Petuniile care se revarsa de la cele trei etaje ale corpului de chilii si ale staretiei proaspat zugravite in culoarea turcoaz, aleile cu trandafiri de diferite culori, vasele cu flori de la intrarea trapezei, imbogatesc aceasta oaza de liniste de la marginea padurii…

Aici vietuiesc aproape 100 de monahi stareţ fiind parintele Mihail Jar. Ce deosebeşte această comunitate monahală de altele este prezenţa copiilor. Documentarul surprinde minunat felul în care se articulează viaţa celor două comunităţi, un model pentru ceea ce ar trebui să se întâmple într-un orfelinat.

De asemenea vă rog să meargeţi în Bucovina, cea românească şi cea din Ucraina, la Bănceni sau în satele româneşti din vecinătate . M-am bucurat mult întâlnind comunităţile de acolo, sunt nişte oameni foarte dragi…

2 Responses to “Film documentar – „Călugării şi copiii” –”

 1. Mi-am adus aminte de o întâmplare din 2008 mai putin mediatizata atunci la dorinta comunitatii de la Banceni.

  „În Joia Mare, copilul de 1 an şi 8 luni, al unei familii care participa la Slujbă la Mânăstirea Bănceni din Ucraina, a fost găsit în apă, într-o fântână arteziană din curtea Mânăstirii, după mai bine de 20 minute de căutări.

  A fost dus la cel mai apropiat centru medical, unde medicul a constatat decesul copilului.

  Părintele Arhimandrit Mihail Jar, duhovnicul Mânăstirii Bănceni, care se afla la Kiev, a transmis prin telefon ca să fie pus copilul sub aparatele de respiraţie artificială, căci copilul nu este mort. Însă medicul nu a vrut să facă lucrul acesta, deoarece copilul nu mai avea puls.

  La 6 ore de la petrecerea accidentului părintele a sosit la centrul medical împreună cu o Cruce, în care sunt încorporate părticele din Sfânta Cruce şi moaşte. Când a atins pieptul copilului cu acea Cruce, inima copilului a început să bată, dar nu se observa nici o activitate cerebrală.

  Copilul a fost dus la spitalul din Cernăuţi, unde Părintele Jar a venit cu o părticică din moaştele Maicii Serafima. Când părintele a atins fruntea copilului cu acele moaşte copilul a strănutat şi a deschis ochii.”

  Copilul s-a recuperat şi este în viaţă acum din cele cunoscute de mine.

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: