Documentarul „Golgota Basarabiei”

Un documentar despre crimele comunismului si ocuparea Basarabiei. Filmul contine multe imagini preluate de propaganda sovietica, astazi documente video pentru crimele si nedreptatile petrecute aici. O pagina de istorie care nu trebuie uitata, niste oameni pe care sa ii pomenim in rugaciunile noastre. Un sinopsis al filmului si celelalte patru parti mai jos. NOU: un link valabil zece zile, de unde se poate descărca documentarul.


<<„Istoria, spunea scriitorul şi publicistul francez Raimond Queneau, este ştiinţa nenorocirii oamenilor”. Secolul XX o confirmă cu prisosonţă. Acum, după atîţea ani, ne-ntrebăm cum de-au supravieţuit străbuneii, buneii şi părinţii noştri, ba mai mult, cum de n-au rătăcit în negura deznădejdii icoana pură a speranţei?… Şi ne dăm seama, că în pofida tuturor cataclismelor fizice şi morale ce s-au abătut pe această palmă de pămînt, n-am fost dărîmaţi definitiv, c-avem şi am avut de spus şi noi un cuvînt în zbuciumata istorie a lumii.

Filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveală doar un început al şirului de dezvăluiri ce au loc în urma desecretizării arhivelor KGB-ului. Rămîi uluit de numărul imens de dosare şi ai impresia că o bună parte a ţării sovietice s-a aflat sub stricta supraveghere a cekiştilor de la Moscova. Te ia groaza văzînd şirul nesfîrşit de condamnări, în spatele cărora se află destinele unor oameni înjosiţi şi omorîţi fără de vină pentru simplul fapt că nu erau pe placul acestui regim sîngeros – regimul comunist.

Pelicula abundă cu cadre documentare înfiorătoare, în care oamenii erau impuşi să-şi sape singuri propria groapă, după care erau împuşcaţi cu sînge rece şi îmbrînciţi fără milă în ea, cadre în care se produc execuţii publice de spînzurare a oamenilor neloiali regimului comunist, spectatorii acestor execuţii fiind impuşi să aplaude cu zîmbetul îngheţat pe buze „curăţirea” de duşmani a societăţii socialiste, cadre cu efectuarea deportărilor în Siberia în trenuri de marfă, fără hrană şi apă, a zeci de mii de oameni intelectuali şi ţărani gospodari ai acestui pământ oropsit.

„Cine nu are memoria istoriei, riscă să o repete”, spunea filozoful şi scriitorul american George Santayana. Fiind realizat în memoria tuturor victimelor ştiute şi neştiute ale regimului totalitar comunist din Moldova şi din fosta Uniune Sovietică, filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveală cele mai oribile crime săvîrşite de către regimul totalitar comunist: teroarea politică, represiunile şi deportările în masă, foametea organizată, colectivizarea forţată a gospodăriilor ţărăneşti, devastarea şi profanarea bisericilor şi mănăstirilor, distrugerea culturii şi a patrimoniului naţional, acţiunile de alterare a conştiinţei naţionale, impunerea unei limbi artificiale şi a unei identităţi contrafăcute ideologic etc.>>

Produs de Studioul „Moldova-Film”, la realizarea filmului „Golgota Basarabiei” şi-au dat concursul colaboratori ai Serviciul de Informaţie şi Securitate a Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, ai Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, ai Companiei „Teleradio-Moldova” ş.a.

Scenariu – Victor Vasilache, Ion Chistruga
Regie – Ion Chistruga, Alina Ciutac
Imagine – Ion Chistruga
Redactor – Cezara Vasilache
Editor – Alisa Chistruga
Grafică – Anatol Roibu
Sunet – Irina Garbuz
Consultanţi – Elena Postică, Mihai Taşca
Voce – Ion Ungureanu
Coordonator de proiect – Ion Şiman

One Comment to “Documentarul „Golgota Basarabiei””

  1. il puteti descarca timp de 10 zile de aici:
    http://dl.transfer.ro/Golgota_Basarabiei-transfer_RO-21nov-7cf12d.avi

    Un film documentar despre crimele comunismului in Basarabia
    Filmul a fost realizat la Studioul „Moldova-film”, prezintă drama neamului nostru în timpul regimului totalitar stalinist, viaţa poporului basarabean de la 1940 încoace – popor care a trecut prin deportări, foame, lagăre de concentrare, colectivizare etc.
    La realizarea filmului „Golgota Basarabiei” si-au dat concursul colaboratori ai Serviciul de Informatie si Securitate a Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Arhivei Nationale a Republicii Moldova, ai Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei, ai Companiei „Teleradio-Moldova”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: