„Vasile Blajinul, cel nebun pentru Hristos” – desene animate

O poveste moscovită despre viaţa ferictului Vasile, cel nebun pentru Hristos. Regia aparţine Nataliei Verezovaia. Câteva informaţii despre Sfântul Vasile Blajinul şi catedrala sa am postat mai jos.

Catedrala Sfantul Vasile se afla in Piata Rosie din Moscova, cea mai cunoscuta piata a orasului, ea separand Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul presedintiei ruse, de zona comerciala Kitay-gorod. Din Piata Rosie pornesc toate drumurile principale ale orasului, aceasta fiind considerata nu numai centrul Moscovei, ci si centrul Rusiei. Numele sau initial a fost Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau Catedrala Pokrovskaya dar titulatura sub care e consacrata in istorie si in constiinta moscovitilor este insa „Sfantul Vasile” – Vasili Blajinoe – dupa numele unui sfant mistic foarte cunoscut, ingropat in aceasta.

Vechile cladiri de lemn din Piata Rosie au fost demolate in anul 1493, la ordinul lui Ivan al III-lea al Rusiei, deoarece erau supuse permanent riscului de a fi incendiate. Noua zona a devenit piata centrala a Moscovei, aceasta ajungand sa fie folosita pentru ceremonii publice, pentru proclamatii si ca loc de incoronare al tarilor rusi.

Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe acest loc.

Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormantat aici, ba chiar si numele sau sa treaca asupra lacasului, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea facuta tarului in legatura cu incendiul Moscovei, in anul 1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti – asa numiti „nebuni dupa Hristos” – foarte iubiti in spiritualitatea rusa. Sfântul Vasile Blajenii era un mistic ce hoinărea pe străzile Moscovei. Rugăciunile sale îl îmblânzeau chiar şi pe sângerosul Ivan, numit cel Groaznic, care avea o mare evlavie la „nebunul lui Hristos“.

Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul minunatei biserici rusesti.

Catedrala Sfantul Vasile a fost ridicata intre anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan, si consta din cele noua capele ridicate pe o singura fundatie.

Extravaganta exteriorului mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinand scolilor de pictura din Moscova si Novgorod, toate datand din secolele XVI-XIX.

Tulburarile istoriei nu au ocolit aceasta perla moscovita. O legenda spune ca Napoleon ar fi admirat-o atat de mult, incat a dorit sa o ia la Paris. Neavand tehnologia necesara a dispus incendierea ei, dar dezastrul a fost impiedicat de o ploaie aparuta din senin.

In anul 1918, autoritatile bolsevice au inchis-o, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tarziu, in anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata. El a creat special o macheta a zonei pentru a face evidenta necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin pentru a-i arata ca este un obstacol in calea traficului si paradelor militare.

In timpul explicatiei, a spus la un moment dat: „Dar daca noi am demola asta, uite asa!” si cu aceste cuvinte a aruncat dintr-o smucitura catedrala de pe macheta. Se spune ca Stalin a privit, a ramas ingandurat un moment, si apoi a rostit faimoasele cuvinte, devenite azi proverbiale pentru moscoviti: „Lazar! Pune-o la loc!”

Catedrala Vasili Blajenii

Catedrala Vasili Blajenii

Arhitectul Baranovsky, in momentul in care a aflat intentia autoritatilor de a darama catedrala, s-a asezat pe treptele din fata bisericii si a fagaduit ca isi va taia singur gatul daca minunata biserica va fi daramata. In cele din urma, decizia nu a fost pusa in practica, insa arhitectul Baranovsky nu a scapat de cinci ani de inchisoare pentru indrazneala aratata lui Stalin.

Interiorul Catedralei Sfantul Vasile este un fel de labirint de galerii ce fac legatura intre capele si intre nivelurile variate ale acestora. Pasii pelerinilor urca si coboara o multime de trepte inguste, trecand pe sub o serie de arce boltite joase. Peretii bisericii sunt pictati in culori vii, cele mai intalnite motive artistice fiind cele florale si geometrice.

Sfantul Vasile din Moscova, ale carui Moaste sunt atat de pretuite de moscoviti, dar si de intregul popor rus, pot fi gasite in capela a noua aflata la primul nivel al cladirii.

Pentru redactarea am folosit sursele de aici şi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: