Filmul rusesc “Pridel Anghela” de Nikolai Dreiden

Este vorba despre filmul „Pridel Anghela”, „Angel Side” sau „Angel’s Aisle” în versiune engleză, „Faţa îngerului” în traducere (eu am tradus Paraclisul îngerului sau Capela îngerului), realizat de regizorul Nikolai Dreiden în 2007. Filmul a luat mai multe premii în Rusia, amintesc doar premiul întâi la festivalul “Luchezarnyy angel” în 2008 şi tot în 2008 premiul întâi la Festivalul Filmului Istoric.

Acţiunea se petrece în mănăstirea ruseasca Valaam de pe lacul Ladoga din regiunea Karelia în preajma celui de-al II-lea război mondial. Pentru a înţelege contextul istoric am postat mai jos câteva referinţe legate de această insulă. Insula Valaam este considerată astăzi Athosul Nordului adăpostind mănăstirea Schimbarea la Faţă şi mai multe schituri.

Trailerul îl puteți vedea aici . Un comentariu folositor găsiţi şi pe acest blog.

Despre Karelia

Ţinutul istoric al Finlandei, ravnit dintotdeauna de Rusia, are in cuprinsul sau doua din cele mai mari lacuri ale Europei: Ladoga si Onega. Regiunea face legatura între Marea Alba la Nord si Golful Finic la sud, prin râul Neva, fiind de o mare importanță strategică și economică pentru Finlanda și Rusia.

În 1939 Rusia amenință, în urma pactului Ribbentrop – Molotov, Finlanda cu invazia. Finlanda se opune cu vitejie și pierde în 1940 cea mai mare parte din regiune. În 1941 Finlanda recucerește zona, stare de fapt ce durează până în 1944.

Actiunea filmului incepe in aceasta perioada, manastirea Vaalam trecand succesiv prin mai multe regimuri. Sub finlandezi, monahii erau suspectati ca fac politica bolsevicilor, spionand pentru acestia. De partea cealalta, bolsevicii îi considerau ca pe unii ce sustin regalitatea si fortele ostile Revoluţiei din Octombrie. La venirea bolsevicilor la Valaam, calugarii se retrag in Finlanda unde infiinteaza o noua manastire ce s-a vrut sa fie continuatoare a vechii manastiri.

Aflati aici cine este regentul ce apare in film http://en.wikipedia.org/wiki/Mannerheim

Una din marile personalitaţi politice si militare ale Finlandei, Gustaf Mannerheim, face cariera militara in Rusia Tarista, iar dupa 1917, cand Finlanda devine independenta, se intoarce in tara unde incepe sa joace un rol important.

In 1944 Rusia cucereste din nou zona.

Despre mănăstire

Originile Manastirii Valaam nu sunt cunoscute cu certitudine. Situata la frontiera civilizatiei, manastirea a fost atacata si arsa adesea, zona fiind disputata atât de suedezi, cât si de rusi. Deoarece manastirea nu este mentionata în documente anterioare secolului al XVI-lea, au fost propuse diferite date de înfiintare, situate între secolele al X-lea si al XV-lea. În traditia Bisericii, înfiintarea Manastirii Valaam a Schimbarii la Fata este atribuita Sfintilor Serghie si Gherman, care au fost printre primii misionari trimisi în orasul Novgorod în secolul al X-lea si care au înfiintat aceasta manastire pe Insula Valaam din Lacul Ladoga, la nord de Novgorod.

În secolul al XVI-lea, Karelia a devenit zona de lupta dintre armatele suedeze si rusesti pe masura ce suedezi îsi extindeau teritoriile spre est. Situata în Lacul Ladoga, Manastirea Valaam a fost în mijlocul acestor lupte. În 1578, calugarii si novicii au fost batuti pâna la moarte de (pe atunci) suedezii luterani. Dupa un alt atac, manastirea a fost parasita între anii 1611 si 1715. Cladirile au fost distruse complet iar granita kareliana dintre rusi si suedezi a fost trasata prin lac. De-a lungul secolului al XVIII-lea manastirea si-a revenit. Au fost restaurate cladirile si reconstruite pe masura ce manastirea prospera. La începutul secolului al XX-lea, manastirea a devenit foarte înstarita având vreo douazeci de schituri mici sub controlul ei.

În 1793, staretul Manastirii Valaam, Nazarie, a fost însarcinat de Ecaterina a II-a sa recruteze misionari pentru coloniile rusesti din Alaska. A fost format un grup de opt calugari care au plecat din Valaam în 25 decembrie 1793 spre Alaska.

În 1809, Suedia a cedat Rusiei Finlanda, care a devenit Mare Ducat autonom. Deoarece manastirea era situata în acest ducat, atunci când Finlanda si-a câstigat independenta în 1917, Valaam a devenit parte a Bisericii Finlandei, biserica autonoma, parte integranta a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. În timpul Razboiului de Iarna dintre Finlanda si Uniunea Sovietica din 1940, calugarii manastirii au fost evacuati în Heinavesi, Finlanda. La sfârsitul razboiului frontiera a fost mutata spre apus astfel încât Lacul Ladoga a intrat în componenta Uniunii Sovietice. Calugarii evacuati, fiind lipsiti acum de posibilitatea de reîntoarcere, au format Manastirea Noul Valaam în Heinavesi.

Odata cu pierderea comunitatii monahale si cu includerea Lacului Ladoga în Uniunea Sovietica, cladirile manastirii initiale au ramas nefolosite odata cu popularea insulei cu populatie seculara. Cu timpul, insula a devenit baza militara sovietica. Odata cu slabirea restrictiilor impuse Bisericii Ortodoxe din Uniunea Sovietica odata cu anii 1980, manastirea initiala a fost reactivata în 1989 iar cladirile restaurate de-a lungul anilor care au urmat.

Spre sfârsitul anilor 1990, Manastirea Valaam a câstigat putere legala din ce în ce mai importanta în insula sub Patriarhul Alexei al II-lea. În încercarea de a reîntorce insula la starea de izolare spirituala si ispitita de posibilitatea monopolizarii industriei turistice în insula, manastirea i-a obligat pe multi rezidenti sa se mute pe continent. Dupa ani de proceduri legale esuate, multi rezidenti ai insulei au ales sa plece decât sa continue lupta, astfel încât au mai ramas doar câtiva, pâna în prezent.

9 comentarii to “Filmul rusesc “Pridel Anghela” de Nikolai Dreiden”

 1. Mi-a placut foarte mult filmul.
  Multumiri pentru postare.
  Andrei

 2. Cu drag.
  Mi-a plăcut atmosfera din Valaam, dinamismul şi simplitatea monahilor. Şi călugărul acela orb.

 3. filmele ruse ca si cele sovietice sant ceva special.
  ma bucur ca le-am „descoperit” sa zic asa, foarte multe din ele sant ceva cu adevarat deosebite.
  pridel angela se poate lua de la adresa http://www.fast-torrent.ru/film/pridel-angela.html
  sarbatori fericite

 4. Multumim pt detalii si pt scurtul istoric. Am cautat initial filmul pe imdb, dar nu l-am gasit.
  Motivul cautarii: in curand va avea loc prima editie a Festivalul Filmului Rus in Bucuresti, iar acest film fa fi prezentat in gala de deschidere a festivalului, in prezenta regizorului Nikolai Dreiden.
  Iata aici programul fesivalului, in caz ca sunteti interesati: http://www.asid-ub.ro/index.php/2010/10/festivalul-filmului-rus-2010/

 5. Filme frumoase in program, alte filme necunoscute mie. Accesul va fi pe baza de invitatii? Ceva recomandari in afara de titlurile enumerate mai jos de mine?

  Daca ar fi timp, as merge la unele dintre acestea:

  Vineri, 22 octombrie
  Ora 11.00 Un cuib de nobili, 1969. R: Andrei Mihalkov-Koncialovski, 111 min.
  Ora 14.00 Cătina roşie, 1974. R: Vasili Şukşin, 110 min.
  Ora 19.00 Gala de deschidere: Lăcaşul îngerului, 2008, R: Nikolai Dreyden, 92 min

  Sâmbătă, 23 octombrie
  Ora 17.30 Copilaria lui Ivan, 1962. R: Andrei Tarkovski, 95 min.

  Sâmbătă, 23 octombrie
  Ora 17.30 Călăuza, 1979, R: Andrei Tarkovski, 155 min.
  Ora 20.30 Lăcaşul îngerului, 2008, R: Nikolay Dreyden, 113 min.

  Duminică, 24 octombrie
  Ora 14.00 Un cuib de nobili, 1969, R: Andrei Mihalkov-Koncialovski, 111 min.
  Ora 20.00 Ţarul, 2009, R: Pavel Lunghin, 116 min.

  Duminică, 24 octombrie
  Ora 18.00 Program de desene animate ruseşti din anii `30-`70, 96 min.

 6. Accesul se va face pe baza biletelor, ca la un film obisnuit (la preturile practicate de Cinema Studio, respectiv Cinemateca Eforie) – cel putin la Studio asa va fi, cu siguranta.
  Am cautat detalii despre fiecare film in parte si am ajuns la concluzia ca as vrea sa le vad pe urmatoarele: „Cătina roşie”, „Lăcaşul îngerului”, „Copilaria lui Ivan”, „Cum mi-am sfârşit vara” (trailer: http://www.imdb.com/video/imdb/vi2598635801/), „Zilele eclipsei” (trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FFsnCyirUcs), „Întoarcerea” (trailer: http://www.youtube.com/watch?v=qNR4ER9tC6A), „Euforia” (http://www.youtube.com/watch?v=D1_RYG0ffW4&feature=related), „Calauza”.
  ‘Tarul’, din cate am inteles, nu e un film prea reusit.

 7. Multumesc! Ciudatel „Zilele eclipsei”, „Intoarcerea” mi-a fost recomandat de un prieten bun, am citit o recenzie si pare bun, profund. Cu „Tarul” nu stiu ce sa zic, din punctul meu de vedere este un film care merita vazut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: