Prioritatea vremurilor

Iacov si Ingerul

Iacov si Ingerul

Fragment dintr-un interviu realizat în 1992 despre prioritatea vremurilor noastre.

Sorin Dumitrescu

– Dvs. folositi undeva o expresie, anume ca omenirea înca nu este „epuizata teologic”. Ce întelegeti prin aceasta sintagma?

Parintele Dumitru Staniloae

-Adica nu s-a putut pe deplin cunoaste Dumnezeu din lume. Noi asteptam sa-L cunoastem si în lume, atât în sens pozitiv cât si în sens negativ. Adica atât prin ceea ce a descoperit stiinta în lume cât si prin rezultatele ei nesatisfacatoare. Astfel cred ca se deschide perspectiva unei experiente noi a lui Dumnezeu, a puterii creatoare a lui Dumnezeu, a ceea ce vrea Dumnezeu cu noi în lumea aceasta. Iar gândul sectarilor ca lumea se termina asa cum îsi închipuie ei este de o mare naivitate. În lumea aceasta a noastra, cu pamântul care e asa cum e, cu trebuintele noastre, nu se poate crea un univers perfect. Si sunt foarte putini oameni socotiti de ei perfecti. Atât timp cât suntem pe pamântul acesta avem nevoie de mâncare, de osteneala, de multe griji. Asa ca nu poate fi o existenta viitoare în lumea aceasta. Trebuie ca mai întâi lumea aceasta sa se sfârseasca si sa se transforme radical, ca sa vina o alta lume în care trupurile noastre nu vor mai avea nevoie de mâncare, în care nu vor mai osteni, în care vom putea sa realizam pe deplin ceea ce asteptam de la viata viitoare: o iubire fara reprosuri, fara scadere între om si om. Si poate ca trebuie sa ne pregatim si în existenta asta pentru o altfel de existenta, într-o materie schimbata si ea, în niste trupuri înviate. De ce a înviat Hristos? Ca sa înviem si noi! În lumea viitoare o sa-L vedem pe Hristos în lumina Lui, o sa fim si noi numai iubire. Dar cred ca nu ne-am pregatit înca pentru aceasta stare. Cred ca trebuie sa ajunga în lume mai multi sfinti. Cred ca trebuie sa se înmulteasca oamenii care se pregatesc pentru împaratia lui Dumnezeu. Mie mi se pare ca omenirea are posibilitatea sa înmulteasca numarul acestor oameni.

Desi câteodata suntem dispusi sa spunem ca lumea s-a înrait, ca nu mai putem trai unul cu altul, eu cunosc totusi foarte multi oameni care sunt extrem de preocupati de Dumnezeu, de ceea ce ne cere Iisus Hristos. Înainte stiau lucruri sumare despre El, acum stiu mult mai multe; parca s-a extins si rugaciunea lui Iisus. Înainte aceasta rugaciune isihasta era elitara, numai a unor calugari. Acum parca a patruns si în afara manastirilor; foarte multi oameni, chiar daca nu rostesc permanent rugaciunea, au tot timpul gândul la Iisus. Multi ma întreaba cum sa faca sa fie mereu cu gândul la Hristos. Se întinde, vedeti, un fel de isihasm, o linistire si în lumea noastra, si asta duce la un progres spre sfintire, spre faptele prin care multi vor ajunge în Împaratia Cerurilor. De ce se spune în Apocalipsa ca va fi împaratia lui Gog si Magog, si cei credinciosi vor fi foarte strâmtarati, vor fi foarte putini? Cred ca mai avem pâna acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: