Marşul ProVita şi comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei

Ieri, 22 mai 2009, Asociaţia Pro-Vita în colaborare cu alte două asociaţii, Alianţa Familiilor din România şi Forul Ortodox Român, au organizat un marş „Pentru familie”. Nu este primul marş de acest gen organizat de asociaţie, îmi amintesc acum câţiva ani un marş asemănător, s-a plecat de pe Dealul Mitropoliei, studenţi teologi, profesori, familii, copii în cărucioare sau de mâna mămicilor, icoane în faţă. Binecuvântare de drum. Era frumos.

Anul acesta nu am fost. Nu mai sunt student, am intrat în sistem şi timpul liber nu mai este o opţiune personală.

Ceva s-a întâmplat însă cu marşul acesta.

Pe de o parte au apărut portavoci, slogane, pancarte. Nu cunosc exact cum a dat asta ca imagine dar îmi pare un pic primejdios, aş fi preferat un marş al tăcerii, al carucioarelor cu copii.

Pe de altă parte Biroul Patriarhiei a dat un comunicat de care m-a intrigat. Integral îl găsiţi aici http://www.basilica.ro/ro/stiri/comunicat_de_presa_biserica_apara_constant_familia_crestina.html

Ce m-a intrigat:

1) comunicatul se îndreaptă împotriva a „mai multe asociaţii şi organizaţii care funcţionează fără binecuvântarea Sfântului Sinod şi urmăresc doar propria lor imagine şi publicitate”. Ziua următoare a urmat un marş al Noii Drepte care nu este înfiinţată sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române şi aş înţelege formularea.

Dar care sunt organizatorii marşului la care mă refer?

Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Provita din România reuneşte asociaţiile care promovează valorile familiei şi dreptul la viaţă de la concepţie până la moartea naturală, conform cu învăţăturile de credinţă ortodoxe.

Alianţa Familiilor din România este o asociaţie civică dedicată promovării valorilor vieţii şi familiei conform cu tradiţiile social-culturale şi religioase ale poporului român.

Forul Ortodox Roman (F.O.R.), o structura federativă fără personalitate juridică, fondată la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român.

F.O.R. este coordonat de liderii organizaţiilor: Fundatia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Asociaţia Pro Vita – Bucureşti, A.R.T.R.I., Asociaţia „Christiana” şi Asociaţia „Rost”.

Mai multe dintre aceste asociaţii ştiu sigur că au fost înfiinţate cu binecuvântarea ierarhului locului.

Concluzia mea lapidară este că Biroul de presă este în aer cu fraza asta, dă dovadă de lipsă de profesionalism şi informare, o asemenea greşeală de PR într-un trust se lasă cu schimbarea conducerii.

2) „Prin această decizie, factorii responsabili din Primăria Generală a Capitalei, fără să respecte libertatea Cultelor cu specificul lor religios, paşnic şi solemn, dovedesc că nu înţeleg incompatibilitatea manifestaţiilor zgomotoase de stradă cu spiritul de rugăciune, reculegere, pelerinaj şi evlavie de pe Dealul Mitropoliei, destinat doar organizării de ceremonii religioase”.

Înţeleg că se vrea apărat aşezământul Dealului Mitropoliei, cu adevărat loc de pelerinaj şi închinare. Părerea mea este că atitudinea corectă era implicarea acestui birou în organizarea marşului, stabilirea unui standard binecuvântat, delegarea unui ierarh sau preot care să binecuvânteze adunarea.

Se poate pune problema oportunităţii marşului. Când atâtea asociaţii de voluntariat misionar ortodox vor să organizeze un marş pentru familie încercând să (contra-)balanseze mediatic şi spiritual evenimentele decadente din Bucureşti (parada gay susţinută anul acesta de mai multe personalităţi consulare) cred că se cuvenea mai multă atenţie şi susţinere, în nici un caz o delimitare. Biroul de presă trebuia să contacteze liderii şi să stabileasca parametrii corecţi ai manifestării dacă aceştia nu erau îndepliniţi cumva, aceşti lideri erau aceeaşi cu care se întâlnesc duminică de duminică în comuniunea liturgică.

Sper să nu am toate datele problemei şi să îmi fi scăpat ceva…

3 Responses to “Marşul ProVita şi comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei”

  1. In principiu, mi se pare de bun simt ceea ce spui cand propui un mars linistit ca alternativa la unul cu portavoci si scandal; dar de ce un mars al carucioarelor cu copii? Nu poti sustine ca acei copii decid singuri sa se afle acolo, or, in conditiile astea, ei s-ar afla acolo doar ca instrumente ale parintilor, ca „ingrediente” ale imaginii pe care parintii vor sa o afiseze. Chiar ti se pare ok sa folosesti niste copii in modul asta?

  2. Nu ma gandeam la o arma media, mai degraba la una spirituala, mai degraba anti-media in sensul in care mass-media la noi manevreaza imaginile cum vrea ea. Copiii sunt mai greu de manevrat ca imagine.
    Am participat acum ceva ani la un asemenea mars si mi s-a parut fireasca prezenta mamelor/familiilor cu copilasi. Ar fi fost ciudat/total secularizat sa participe la un mars al familiei si sa ii lase la un loc de joaca cuplata. In fond este viitorul lor in joc, trebuie pusi la treaba…:)
    La obiect, imaginea parintilor cu copii este de fapt imaginea parintilor, nimic in plus sau in minus, conditia lor actualizata marturisitor.

Trackbacks

Lasă un comentariu