Lansare de carte – Sorin Dumitrescu

"Noi şi icoana" - Sorin Dumitrescu

"Noi şi icoana" - Sorin Dumitrescu

În această seară a avut loc la mănăstirea Antim lansarea cărţii „Noi şi icoana” a iconarului /pictorului /artistului Sorin Dumitrescu, o „suită de studii şi eseuri despre sensul şi arta icoanei (cu puncte de vedere inedite asupra unor surse şi motive iconografice fundamentale), dar şi despre impactul icoanei în actualitate”. Cartea este de mult timp aşteptată de toţi cei care au avut ocazia să fie convinşi de autor prin intermediul conferinţelor, cursurilor şi expoziţiilor sale. Eu unul sunt încredinţat, din punctul meu de vedere Sorin Dumitrescu este una dintre cele mai avizate voci în România în materie de estetică şi artă creştină, un vizionar cu fler artisitic, autentic detector de „minciunele” artistice şi kitsch. Cred că se impunea mai mult exploatat talantul său în mediul universitar teologic (şi nu numai, discursul său se pretează şi pe o fenomenologie a sacrului, deci undeva la filosofie mă gândesc), poate este un început nou lansarea aceasta.

Pe scurt: Sorin Dumitrescu (n. 18 martie 1946, Bucureşti) este un pictor şi grafician român, fiu duhovnicesc al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române din 2006.

Studii

* 1969 Absolvă Institutul de arte frumoase din Bucureşti, la clasa maestrului Corneliu Baba, avându-i colegi, printre alţii, pe Mihai Cismaru , Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu .
* Din 1969 participă la anualele şi bienalele republicane şi la Saloanele Municipiului Bucureşti
* 1981 Fondează Gruparea 9+1 împreună cu : Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.
* Fondatorul Editurii şi Fundaţiei Anastasia
* Iniţiatorul şi curatorul galeriei Catacomba, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001 prin promovarea pe simeze şi, în general, în spaţiul dezbaterii publice, a unei arte de mare anvergură spirituală
* 2006 Devine membru corespondent al Academiei Române

Expoziţii personale

* 1974, 1976, 1980 – Bucureşti; 2007 Biserici, Pasul, Coloana, Ruina, Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti; 1980 Timişoara; 1981 Lugoj

Expoziţii de grup

* 1969 Expoziţie organizată de Astra Braşov;
* 1975 Artă şi energie, Galeria Noua, Bucureşti
* 1978 Studiul (1), Galeria Bastion, Timişoara
* 1980 Scrierea, Institutul de Arhitectură Ion Mincu, Bucureşti
* 1981 Studiul (2), Galeria Bastion, Timişoara
* 1982 Muzeul de Istorie, Bucureşti
* 2009 Colegi şi prieteni- Pictură si documente, Galeria Anticariat Curtea Veche

Cărţi ilustrate

* Noduri şi semne, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982;
* Opere imperfecte, Editura Albatros, Bucureşti, 1979;

Cărţi publicate – selecţie

* Chivotele ecumenice ale lui Petru Rareş şi modelul lor ceresc, Editura Anastasia
* Iconostasul roman de la Scala Coeli. Biografia unei sinteze stilistice, Editura I.C.R., 2005
* 7 dimineţi cu Părintele Dumitru Stăniloaie – convorbiri realizate cu Sorin Dumitrescu, Ed. Anastasia

17 comentarii to “Lansare de carte – Sorin Dumitrescu”

  1. eu am așteptat acest volum cam un deceniu. cînd am văzut cît de voluminos e, m-am descurajat…dar l-am cumpărat. și-l voi ceti, cu creionul în mînă, pe îndelete, știindu-i în bună măsură modul și metoda de gîndire și exprimare. totuși, nu va fi prea ușor! dar, curaj, fraților. merită.

  2. chiar acum il ascult cu mare placere si intres pe marele artist plastic sorin dumitrescu.doresc si eu cartea dar pensia de handicap,200lei,nu imi da voie sa o pot cumpara.are dreptate in ce spune:e profund si precis.sublim mai vorbeste,ca de obicei.

  3. O carte excelenta si pe care o doresc foarte mult.
    De unde o pot cumpara?
    Locuiesc in Texas-USA.
    Cu sinceritate,
    Marian

    • Salut!

      O poti comanda la adresa de mail care se gaseste si in interiorul cartii.
      fundatia.anastasia@yahoo.com
      Nu cred ca la libraria sophia online se va gasi pentru ca nici celelalte carti lansate de curand la Anastasia nu se gasesc acolo.

      puteti descarca pana maine, 18 aprilie, cele 5 emisiuni cu Sorin D de la radio cultural de luna trecuta de aici

      http://cultural.srr.ro/emisiuni/vorba-de-cultura/

      alte articole despre Sorin Dumitrescu:
      „http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/2010/03/15/%E2%80%9Edecalogul%E2%80%9D-lui-sorin-dumitrescu/”

  4. Cartea se gaseste la libraria „Parintele Galeriu” din Bucuresti, situata pe Calea Mosilor…Are o vitrina mica, cu o sculptura in geam…

  5. Cred că o să se vândă şi online prin librăria Sophia, http://www.librariasophia.ro/ , deocamdată văd că nu este încă postată la noutăţi.

  6. A fost o lansare cu totul memorabila. Si o lectie pentru toti cei care s-au perindat pe acolo…

  7. Da un Om cu O mare care zice lucrurilor pe nume si ne dezvaluie simbolurile orodoxiei l-a care sincer nu ma gandeam .

  8. Carti religie si spiritualitate, romane sf, Beletristica si critica carte medicala carti pentru copii si multe alte carti le puteti gasi cu usurinta si pe http://www.pro-librarie.ro

  9. Ziua buna !
    Stie cineva cat costa si in ce librarii se gaseste?
    Multumesc!

    • PT Adrian laurentiu-Costa 200 lei (RON) si se gaseste la Libraria Sophia de langa Facultatea de Teologie,in Piata Unirii, şi la libraria Parintele Galeriu de la Izvoul Rece. Merita

  10. Bun găsit. Sperăm că nu vă supăraţi dacă anunţăm şi la dumneavoastră că Fundaţia Anastasia are acum şi un blog de prezentare de carte:

    http://cartianastasia.wordpress.com/

    Mulţumim frumos!

  11. Mister Dumitrescu has/had a friend Bogdan Dumitrescu. He needs help. A special kind of help, I am sure you will understand.Could you, dear Mr.Dumitrescu, contact Bogdan? 0732585964 is his phone number. Thank you!
    Ronald

Lasă un comentariu