Cronobiologia, secretul sanatatii?

Mens sana in corpore sano

Mens sana in corpore sano

Cronobiologia ar fi dupa medicina traditionala chineza, confirmata si de alte traditii dar si de cercetari moderne privind bioritmul, o stiinta a orarului organelor. Conform acesteia organismul îsi trimite întreaga energie catre anumite parti ale sale, la un moment dat. Stiintific se pare ca s-a demonstrat in cateva experimente ca cine nu respecta si tulbura repetat ritmul interior se îmbolnaveste mai des si mai repede.

Acum eu ma gandesc pe de o parte la monahii care au prin randuiala rugaciunii de noapte, un orar in neconcordanta totala cu cel propus de cronobiologie, de asemenea ma gandesc la randuiala observata la taranul roman care pentru a putea cosi la timp sau pentru a prasi ogorul sacrifica zorile, se scula „cu nopate in cap”, pe la 4-5. Cunosc asemenea oameni care se bucura de o longevitate buna de urmat.

Pe de alta parte ficatul meu confirma ca la ora 22 isi cam incheie socotelile zilei… Iata totusi orarul despre care este vorba:

Ora 6 Este momentul trezirii organismului. Chiar daca înca motaim, corpul nostru a intrat în priza, s-a apucat de productia de hormoni. Zaharul din sânge, aminoacizii si hormonii actioneaza la capacitate maxima. La aceasta ora trebuie evitate alcoolul si nicotina.

Ora 7 Inima intra în viteza a cincea. Începe productia de hormoni sexuali. Cine prefera sportul facut dimineata face o greseala pentru ca inima este suprasolicitata, iar rezultatul este acelasi. La aceasta ora trebuie servit micul dejun, dar înainte este indicat sa bem si un pahar cu apa, pentru a ajuta digestia.

Ora 8 Orgnismul tânjeste dupa “combustibil”. Din nefericire este si ora la care au loc cele mai multe infarcturi si accidente vasculare cerebrale. Este ora ideala daca vreti sa va faceti o analiza a sângelui. Daca o amânati pentru alta ora, compozitia sângelui va fi schimbata din cauza stresului.

Ora 9 Organismul recepteaza cel mai slab senzatia de durere, este imun fata de frica. Chimioterapia si injectiile trebuie facute acum, caci nu vor fi complicatii, iar datorita tolerantei sporite a organismului, sansele de vindecare cresc.

Ora 10 Este ora învatatului, creierul este cel mai receptiv. Capacitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme este maxima. Temperatura corpului atinge punctul superior. Acum este momentul ideal pentru a pleca la drum cu masina deoarece atentia si reflexele sunt sporite.

Ora 11 Corpul nostru îsi arde grasimile. Este momentul optim pentru o masa imbelsugata. Cu putin înaintea prânzului inima si circulatia sanguina se afla în momentul lor de vârf. Evitati sa mergeti la un consult cardiologic pentru ca medicul cardiolog va poate pune un diagnostic gresit.

Ora 12 S-a dus deja jumatate din zi. Un pui de somn n-ar strica. Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc în forma. Din cauza lipsei de oxigen trebuie sa stati în fata unei ferestre deschise. Stomacul este singurul organ cu adevarat activ. Acesta se pregateste pentru a primi mâncarea si a produce sucul gastric.

Ora 13 Scade atentia, totul este programat pentru digestie. Este ora mesei de prânz urmata de o mica relaxare. Dupa masa de prânz bila începe sa act ioneze, digerând si absorbind lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme trebuie sa ia medicamentele specifice pentru a o activa.

Ora 14 Forta vitala este foarte scazuta. Organismul trebuie sa se odihneasca.

Ora 15 Creierul se pune din nou în miscare. Ne putem continua în forta activitatea. Atentia si puterea de concentrare sunt în forma maxima. Daca aveti de lucru pentru acasa acum este momentul.

Ora 16 Trezirea creierului este urmata de revitalizarea corpului, dispus sa intre în functiune. Este ora ideala pentru un program de exercitii fizice. Plamânii si caile respiratorii sunt larg deschise. Faceti o plimbare în aer liber. La aceasta ora actioneaza cel mai bine medicamentele de stomac.

Ora 17 Mâinile simt nevoia sa intre în functiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobisnuita, pictorii fac minuni, scamatorii se simt în forma. Sportivii stiu deja, cine se antreneaza, sau concureaza obtine acum cele mai bune rezultate. La acesta ora se înregistreaza cele mai multe recorduri sportive.

Ora 18 Este ora activitatilor culturale. Simturile sunt foarte ascutie în acest moment al zilei. Papilele gustative si simturile olfactive recepteaza nuantele cele mai fine. Este momentul de maxima activitate în ceea ce priveste cresterea unghiilor si a parului. Corpul este însa putin obosit. Nervii reactioneaza la durere sau furie.

Ora 19 Organismul este cel mai dispus sa accepte medicamentele, iar pielea tânjeste dupa îngrijire, porii pielii se deschid si asimileaza produsele cosmetice. Dar atentie, scade tensiunea.

Ora 20 Cresc capacitatile vizuale. Este momentul sa alegeti materialele si modelele vestimentare. Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai târziu de ora 20, caci corpul reactioneaza deja într-un ritm redus. Ficatul înregistraza o activitate intensa, astfel bauturile alcoolice fiind mai bine tolerate la acesta ora.

Ora 21 Scade temperatura corpului si metabolismul. Nu se mai asimileaza nici un aliment. Mâncarea ramâne nedigerata sau digerata pe jumatate. Doar stomacul si ficatul mai lucreaza.

Ora 22 Ficatul “trage pe dreapta”. Stop fumatului, caci în pauza ce survine în functionarea ficatului, organismul absoarbe toata nicotina nefiltrata.

Ora 23 Începem sa visam cu ochii deschisi. De la aceasta ora corpul se linisteste. Nervul parasimpatic responsabil cu acest lucru reduce schimbul de substante, tensiunea, temperatura, activitatea cardiaca la minim. Productia de cortisol, hormonul stresului, este oprita. Daca vrem sa fim frumoase trebuie sa ne culcam la aceasta ora pentru ca acum începe procesul de regenerare a celulelor pielii.

Ora 24 Dupa perioada maxima din activitatea sa, organismul se autoregleaza la minim pe scala sa de functionare si se programeaza “ pentru mâine”. Este obligatoriu ca acesta ora sa ne gaseasca într-un somn profund.

Noaptea, între orele 2 si 4, toate simturile sunt în stare de inhibitie. Este momentul catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor si a accidentelor de munca. Între ora 3 si 5 scade tensiunea arteriala. Dimineata retinem mai usor informatiile, dar pentru a le pastra în memorie pe termen lung trebuie repetate dupa-amiaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: